Γιατί το άγχος αφορά… και τα νήπια!

  • Κυριακή, 29 Ιούλιος 2018 19:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Αν νομίζετε ότι το άγχος αφορά μόνο τους ενήλικες, τότε σίγουρα κάνετε λάθος. Τα παιδιά από την βρεφική ακόμα ηλικία, βιώνουν συμπτώματα άγχους τα οποία έως ένα βαθμό θεωρούνται φυσιολογικά…

Πολλές φορές, όμως, τα συναισθήματα φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας ξεπερνούν τα όρια και τότε λέμε ότι το παιδί υποφέρει από έντονο άγχος και είναι ευθύνη του γονιού να το βοηθήσει να το ξεπεράσει.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να αγχώνονται για διάφορους λόγους, όπως είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς τους, το καινούριο σχολικό περιβάλλον, ένα νέο μωρό που έρχεται, οι καβγάδες των γονιών, μια σοβαρή αρρώστια στην οικογένεια, ένα διαζύγιο κλπ. Επίσης πολύ συχνά άγχος προκαλούν και οι ίδιοι οι γονείς με τον τρόπο που επιλέγουν να πειθαρχήσουν το παιδί τους ή με τις υπερβολικές απαιτήσεις που έχουν από αυτό.

Στα μικρά παιδιά το άγχος εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως σωματικές ενοχλήσεις (εμετοί, στομαχόπονος, κεφαλαλγία), παλινδρόμηση σε μωρουδίστικες συμπεριφορές (πιπίλισμα χεριού, βρέξιμο κρεβατιού), επιθετικότητα, αϋπνία, νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, απόκτηση «κακών συνηθειών» (ονυχοφαγία ή σκάλισμα της μύτης) κλπ.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του, σκεφτείτε τα παρακάτω:
Συζητείστε ήρεμα και ειλικρινά με το παιδί σας και ανακαλύψτε τι είναι αυτό που του προκαλεί άγχος. Αφιερώστε του όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε καθημερινά.

Αγκαλιάστε το, χαϊδέψτε το και δείξτε του την αγάπη σας.
Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του και βοηθήστε το να νιώθει σίγουρο και δυνατό.
Επιβραβεύστε κάθε καλή του προσπάθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Γράψτε το μόνο σε δραστηριότητες που του αρέσουν και αποφύγετε να παραφορτώνετε το καθημερινό του πρόγραμμα.

Φροντίστε να κοιμάται και να τρέφεται σωστά.
Μην του μεταφέρετε τα δικά σας άγχη και προβλήματα.
Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το πρόβλημα, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

πηγή: mother.gr

Αφηστε καποιο σχολιο