Συμβίωση: Ποιες οι προκλήσεις του πρώτου και κρίσιμου χρόνου


Τα επτά χρόνια είναι ένα κομβικό σημείο στη ζωή ενός ζευγαριού. Επτά χρόνια φαγούρα, που...
λένε. Πράγματι, βάσει των στατιστικών στοιχείων τα περισσότερα διαζύγια παίρνονται μετά τα 7 (7,6 για την ακρίβεια) χρόνια κοινής συμβίωσης. Ωστόσο, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στα διαζύγια που παίρνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους συγκατοίκησης. Θυμηθείτε την Kim Kardashian που άντεξε μόλις  72 ημέρες. Που μπορεί να αποδοθεί αυτό το φαινόμενο; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Ο πρώτος χρόνος είναι ο χρόνος της μετάβασης σε μία εντελώς καινούργια κατάσταση, και ως τέτοια είναι γεμάτη μεγάλες προκλήσεις για τους 2 συντρόφους. Οι πιο κοινές εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

Ο κοινός χώρος και το πώς θα τον μοιράσετε

Ποιανού είναι ο χώρος; Ποιανού το κρεβάτι που θα χρησιμοποιήσουμε; Μήπως να πάρουμε ένα καινούργιο κρεβάτι; Μπορώ να βάλω όλα τα βιβλία μου στη βιβλιοθήκη σου; Ποιος θα πάρει αυτή τη ντουλάπα, και πραγματικά, χρειάζεσαι όλα αυτά τα ρούχα;

AdTech Ad
Καθημερινές ρουτίνες σε σύγκρουση

Όταν ο «ξυπνάω με τα κοκκόρια» συναντά το «νυχτοπούλι». Όταν η «ξεκινάω την μέρα μου με ένα καλό πρωινό» συναντά τον «μόνο καφέ, ευχαριστώ». Όταν  ο «θέλω να σαπίσω στον καναπέ όλο το Σαββατοκύριακο» συναντά την «ας πάμε για μία αναρρίχηση».

Αγαπημένες  συνήθειες σε συγκρούσεις

Όταν η «όλα χύμα» συναντά τον ψυχαναγκαστικό. Όταν ο «δεν πειράζει να μείνουν τα πιάτα στο νεροχύτη» συναντά την «τα πιάτα πρέπει να πλυθούν μόλις τελειώσουμε το φαγητό». Όταν η «βγάζω τα ρούχα και τα πετάω στο πάτωμα» συναντά τον «τα ρούχα πρέπει να είναι πάντα διπλωμένα και τοποθετημένα ανά χρώμα στην ντουλάπα».

Η περιφρούρηση του δικού σας χρόνου

Βγαίνετε ακόμη έξω με τους φίλους σας κάθε Πέμπτη; Έχετε κόψει τη συνήθεια να πηγαίνετε για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά; Δουλεύετε ακόμη μέχρι αργά στο γραφείο για να μην σας μείνουν εκκρεμότητες, ή πρέπει να είστε στο σπίτι αυστηρά κάθε βράδυ στις 9 για το δείπνο;

Αυτά είναι κάποια από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε τον πρώτο καιρό. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζουν μικροπράγματα, ωστόσο στο βάθος κρύβουν μεγαλύτερες εντάσεις που μπορεί να υποβόσκουν:

Το «σκληρό πρόσωπο» της καθημερινότητας
Ακόμη και αν ο ένας μιλούσε στον άλλο για την καθημερινότητα του και για τις συνήθειες του, ακόμη κι αν περνούσατε τα Σαββατοκύριακα μαζί, η τριβή της καθημερινότητας είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Στο πλαίσιο της συνάντησης μας σε ένα ραντεβού όλοι μπορούμε να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει όταν ξυπνάμε το πρωί  και πρέπει να πάμε στην τουαλέτα…

Οι προσδοκίες σας αλλάζουν
Ο κάθε σύντροφός έχει κάποιες προσδοκίες από τη ζωή του και από τη κοινή ζωή με το άλλο του μισό. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν τα φέρνει πάντα όπως τα περιμένουμε. Εκείνος ασχολείται με το κινητό του περισσότερο από όσο νομίζατε. Εκείνη είναι πιο απαιτητική απ’ ότι περιμένατε.

Όσο αυξάνονται οι συγκρούσεις, τόσο μειώνεται το σεξ
Όταν είστε ακόμη στη φάση των ραντεβού, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε την απόσταση για να αποφύγετε τις συγκρούσεις. Ναι, εκείνη μπορεί να πέταξε τα ρούχα της στο πάτωμα, και αυτό εσάς να σας ενόχλησε, αλλά αύριο θα επιστρέψετε στο σπίτι σας και όλα θα ξεχαστούν. Δεν χρειάζεται να διαχειριστείτε αυτή την κακή της συνήθεια. Αυτά ισχύουν όσο δεν ήσαστε μαζί. Τι γίνετε όμως ότι βρισκόσαστε κάτω από την ίδια στέγη; Πλέον δεν είναι τόσο εύκολο να «απομακρυνθείτε» από αυτά που σας ενοχλούν και έτσι οι συγκρούσεις πληθαίνουν. Αυτές οι με τη σειρά του έχει αρνητικές συνέπειες και στη συχνότητα του σεξ.

Η απώλεια της ελευθερίας και του ελέγχου
Αν θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο, τότε θα πρέπει να ζείτε μόνος ή μόνη. Αν επιλέξετενα ζήσετε με κάποιον άλλο μαζί, θα πρέπει να μάθετε να λειτουργείτε ως σύντροφος, να ξεβολεύεστε και να κάνετε συμβιβασμούς.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Είναι σημαντικό, αν σας ενδιαφέρει αυτή η σχέση και η μακροημέρευσή της, να μην τραβήξετε τα πράγματα στα άκρα και να μην μπείτε στη διαδικασία των συνεχών συγκρούσεων. Χρειάζεται πολλή κουβέντα, κατανόηση και συμβιβασμοί για να πάτε μπροστά.