Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης ανοίγουν στο φως της Πανσέληνου - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις σε δημόσια μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και άλλους χώρους πολιτισμού, με θεματική τη «νύχτα», διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) από τις 28 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου 2018.

Πρόκειται για τη δράση «Εν νυκτί», που ξεκίνησε το 2017 και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, «η νύχτα είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μέσω ειδικά σχεδιασμένων δράσεων και εκδηλώσεων. Στόχος της δράσης "Εν νυκτί" είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά και η εναλλακτική προσέγγιση των χώρων πολιτισμού».

Για το έτος 2018, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Ιουλίου και διαρκούν έως τη Νέα Σελήνη, στις 11 Αυγούστου. Στη φετινή δράση συμμετέχουν 17 εφορείες Αρχαιοτήτων και 4 δημόσια μουσεία, με 40 περίπου εκδηλώσεις, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, προβολές και αστροπαρατηρήσεις.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται σε σχετικούς αρχαίους μύθους, νεώτερες λαϊκές δοξασίες, ήθη και έθιμα, γεγονότα τοπικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεθόδους και μέσα φωτισμού που συνδέονται με τον καθημερινό βίο, λατρευτικές, θεραπευτικές και άλλες πρακτικές που σχετίζονται με τη νύχτα κ.λπ.

Τέλος, όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, για το κοινό που συμμετέχει στις εκδηλώσεις της δράσης «Εν νυκτί», εξασφαλίζεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων άδεια ελεύθερης εισόδου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

- Θεματικές ξεναγήσεις σε δύο μέρη, από τις 19.00 έως τις 20.00: α) Παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αντικειμένων από τις Αποθήκες του Μουσείου, που συνδέονται με οικιακά ιερά και οικιακές λατρευτικές πρακτικές. Συγκεκριμένα πρόκειται για λίθινους βωμούς μικρού μεγέθους, που χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ έως τον 1ο αι. μ.Χ., από την Κνωσό, την Λύττο και τους Αρκάδες. β) Συζήτηση για τις νυχτερινές μυστηριακές τελετές που πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από γυναίκες στο ιερό της Δήμητρας, στη Γόρτυνα, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, όπως ειδώλια και πολύφωτους λύχνους.

- Βιωματική εμπειρία χρήσης αντιγράφων πολύφωτων λύχνων, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, από τις 20.00 ως τις 21.00. Οι πολύφωτοι λύχνοι, πλασμένοι από συντηρητή-κεραμίστα του Μουσείου, θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες με προσομοίωση υλικών και πρακτικών. Στόχος είναι, μέσα από την αίσθηση του ζεστού πηλού, τις καύσιμες ύλες, τις οσμές του λαδιού και των φιτιλιών, τις σκιές και το φως, να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες αισθητηριακά όσα συνθέτουν μια νυχτερινή εμπειρία υπό το φως των πολύφωτων λύχνων.

- Περιήγηση των επισκεπτών μαζί με μέλη της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον νυχτερινό έναστρο ουρανό, με δύο τηλεσκόπια που θα τοποθετηθούν στον κήπο του Μουσείου, από τις 21.00 ως τις 24.00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810279000, 2810279062.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

- Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προγραμματίζει, στις 11 Αυγούστου, ώρα 19.00, εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο της οθωμανικής κρήνης και στον προαύλιο χώρο του μεσαιωνικού ναού της Αγίας Μαρίνας στα Έξω Μουλιανά Σητείας, με τίτλο «Βραδιά παραμυθιών με θέμα το νερό».

Άνθρωποι του χωριού θα αφηγηθούν παραμύθια από τις θύμησές τους με θέμα το νερό και τις μαγευτικές ή ιαματικές του ιδιότητες με πολύ μεράκι και αγάπη. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι Νίκος Πανουτσόπουλος και Μαριάννα Κατηφόρη θα παρουσιάσουν συνοπτικά την ιστορία του οικισμού των Μουλιανών και θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για θέματα που σχετίζονται με το νερό από το Βυζάντιο έως την Οθωμανική περίοδο, τους βυζαντινούς ναούς της περιοχής και τις οθωμανικές κρήνες.

Η εκδήλωση θα έχει μουσική επένδυση με παραδοσιακά όργανα (βιολί, λύρα, μαντολίνο, λαούτο) από ερασιτέχνες μουσικούς. Με την ευγενική υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Έξω Μουλιανών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Έξω Μουλιανών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 28410 22462, 28410 28361 (εσωτ. 105), κιν. 6937098859.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

- Νυκτερινή Περιδιάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, στις 28 Ιουλίου, ώρα 18.00 - 21.00.

- Νυκτερινή Περιδιάβαση στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων και στον Προμαχώνα San Salvatore, στις 29 Ιουλίου, ώρα 18.00 - 21.00.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρευρίσκονται στα Μουσεία για να παρέχουν διευκρινήσεις σε ερωτήματα του κοινού. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 28210 94487, 28210 53033.