Πυρετός: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε & πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

  • Πέμπτη, 26 Ιούλιος 2018 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Ο πυρετός είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση λοίμωξης.

Πρόκειται για έναν «μηχανισμό άμυνας» του οργανισμού που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των παθογόνων εισβολέων. Όταν υπάρχει λοίμωξη στο σώμα, το αίμα απομακρύνεται από την επιδερμίδα και κατευθύνεται προς τα ζωτικά όργανα, διαδικασία που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Όταν μειώνεται η ροή αίματος προς την επιδερμίδα, το σώμα χάνει λιγότερη θερμότητα, γι’ αυτό και αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Ο πυρετός διαπιστώνεται όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάνει ή ξεπερνά τους 37,7 βαθμούς Κελσίου.

Δεδομένου ότι ο πυρετός συμβάλλει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, αρχικά δεν συνιστάται η λήψη δραστικών μέτρων, όπως η λήψη αντιπυρετικών. Στο μεταξύ, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία που συνοδεύει τον πυρετό και να επιταχύνετε την ανάρρωση.

1. Ενυδάτωση

Ο πυρετός συνοδεύεται και από αυξημένη εφίδρωση, καθώς το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Έτσι, είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, τόσο με την κατανάλωση νερού όσο και με αραιωμένους χυμούς (ίση ποσότητα νερού και χυμού, καθώς ο σκέτος χυμός μπορεί να προκαλέσει διάρροια), τσάι χωρίς ζάχαρη και σούπες.

2. Κομπρέσες

Οι κομπρέσες βοηθούν ώστε να μην ανέβει πολύ ο πυρετός. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο μέτωπο, στους καρπούς και στις γάμπες και θα πρέπει να τις αλλάζετε όταν η θερμοκρασία τους φτάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

3. Σφουγγάρι

Περίπου όπως και οι κομπρέσες, έτσι και ένα βρεγμένο σφουγγάρι διευκολύνει τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος καθώς το νερό εξατμίζεται από την επιδερμίδα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλο το σώμα, ωστόσο είναι καλύτερο να εστιάσετε σε σημεία του σώματος όπου η απελευθέρωση θερμότητας είναι μεγαλύτερη, όπως οι μασχάλες και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

4. Παυσίπονα

Οι γενικευμένοι πόνοι στο σώμα που συχνά συνοδεύουν τον πυρετό αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη λήψη κοινών παυσίπονων, όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) και η ιβουπροφαίνη.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Ανησυχητικός θεωρείται ο πυρετός που ξεπερνά τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά ή αναπνευστικά. Επίσης, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό όταν ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η δυσκαμψία του αυχένα, ο έντονος βήχας, ο εμετός, ο πόνος κατά τη βαθιά εισπνοή, η κίτρινη ή πράσινη βλέννα από τη μύτη και ο πόνος στο πρόσωπο.

Πηγή: prevention.com, onmed.gr