Άσπρες τρίχες: «Μυστικά» για να καθυστερήσεις την εμφάνισή τους

Από τα 30 και μετά κάθε γυναίκα έρχεται… πρόσωπο με πρόσωπο με τον χειρότερο εφιάλτη της, αναφορικά με τα μαλλιά της: Τις άσπρες τρίχες.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου. Έρευνες έχουν δείξει τη σχέση διαφόρων παραγόντων γενετικών και μη με το φαινόμενο του αποχρωματισμού των μαλλιών, με τελευταία την επιστημονική άποψη ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο σχετίζεται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

[AdTech Ad]

Μπορεί, λοιπόν, οι άσπρες τρίχες να είναι τελικά κάτι το αναπόφευκτο, όμως υπάρχουν ορισμένα «μυστικά», χάρη στα οποία μπορείς να καθυστερήσεις την εμφάνισή τους και σχετίζονται με παράγοντες της καθημερινότητάς μας.

Σταμάτα το κάπνισμα

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες πρόωρης γήρανσης, οπότε σαφώς και επηρεάζει το χρώμα των μαλλιών. Ως γνωστόν, το κάπνισμα βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά είναι τα πρώτα που υποφέρουν, μιας και οι θύλακες παύουν να αιματώνονται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να επέρχεται ο αποχρωματισμός.

Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο

Όπως το δέρμα έτσι και τα μαλλιά μας είναι ευαίσθητα στην έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρωματισμό των μαλλιών μας είναι σε θέση να μειωθούν αισθητά, λόγω της έλλειψης προστασίας από τον ήλιο. Από τη στιγμή που οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) «επιτίθενται» στο δέρμα μας, τα κύτταρα αυτά «μεταναστεύουν» σε διάφορα σημεία της επιδερμίδας προκειμένου να την προστατέψουν, επιταχύνοντας τη διαδικασίας αποχρωματισμού των μαλλιών.

Μια καλή λύση, λοιπόν, είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η προστασία από αυτόν.

Επάρκεια σε βιταμίνες

Γενικότερα τα μαλλιά μας είναι ευαίσθητα και για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία χρειάζονται επάρκεια σε βιταμίνες (Β6, Β12, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε). Η έλλειψη τους ευνοεί την πρόωρη γήρανση και φυσικά τον πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών. Τα μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση του χρώματος των μαλλιών, με τη βοήθεια των βιταμινών ανακυκλώνουν την περίοδο ζωής τους, οπότε και συμβάλλουν στη διατήρηση του χρώματος των τριχών.

Μην αγχώνεσαι

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών είναι και το χρόνιο στρες, που σύμφωνα με έρευνες μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των μελανοκυττάρων.

Βάψε τα… μαύρα

Η πιο διαδεδομένη και άμεση λύση είναι το βάψιμο των μαλλιών άπαξ και εμφανιστούν οι πρώτες άσπρες τρίχες. Και εδώ, όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θέλει προσοχή, καθώς πολλές είναι οι βαφές που είναι ιδιαίτερα ισχυρές και κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα μαλλιά μας

boro.gr