Η Ελλάδα πενθεί...Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Τρίτη, 24 Ιούλιος 2018 18:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Δεκάδες οι νεκροί, οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες, οι καταστροφές στις υποδομές επίσης, από την πυρκαγιά που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική.

Μέσα σε λίγη ώρα χάθηκαν ζωές, ανατράπηκαν όνειρα, διαλύθηκαν οικογένειες.

Η καταστροφή αυτή ήρθε να μας θυμίσει πόσο εύκολο είναι τελικά, να διαλυθούν τα πλάνα μιας ζωής και πως  από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί μια ανέμελη ζωή να καταστραφεί για πάντα. Και όλα αυτά δίπλα στην πρωτεύουσα, στο πιο οργανωμένο υποτίθεται σημείο του Ελληνικού Κράτους.

 Όλοι εμείς που είμαστε απέξω έχουμε σοκαριστεί από τις εικόνες της καταστροφής και  εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη συμπάθειά μας με διάφορους τρόπους.  Πολλοί προσπαθούν να προσφέρουν ότι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο εκείνων που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Όμως την ώρα αυτή, την ώρα του πένθους, είναι δυστυχώς πολλοί εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την τραγωδία με κίνητρο την  προσπάθεια να αποφύγουν ευθύνες, ή γνωρίζοντας ότι ήδη έχουν ευθύνες, σπεύδουν να τις φορτώσουν σε  άλλους.

Ακόμη και σ αυτή τη λαίλαπα, που αν και είναι η μεγαλύτερη, δεν είναι η πρώτη που συμβαίνει στη χώρα, αποδεικνύεται η μικροψυχία κάποιων ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων που από τη θέση τους θα έπρεπε να παρηγορούν, να καθοδηγούν, να εμπνέουν και να βγαίνουν μπροστά δίνοντας πρότυπα και κουράγιο.

Αντί γι αυτό, υπεύθυνοι πολιτικοί είναι απόντες ή προσπαθούν να αποφύγουν τις όποιες ευθύνες, Αυτοδιοικητικοί δήμων και περιφέρειας,  δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους για την εκκένωση περιοχών. Υπήρξαν ιεράρχες που απέδωσαν το θανατικό σε…κατάρα λόγω της…αθεΐας του πρωθυπουργού, δοξάζοντας ένα Θεό μνησίκακο, εκδικητικό και τιμωρητικό και πολλοί, μα πάρα πολλοί, οι οποίοι, όπου και όπως μπορούν, επικαλούνται την Παναγιά να σώσει ότι μπορεί. Μόνο κάποιοι απλοί πυροσβέστες, αστυνομικοί, αεροπόροι, προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να κάνουν ότι μπορούν πρακτικά, για να σώσουν ότι σώζεται.

Η Ελλάδα πενθεί, όχι μόνο τόσες χαμένες ζωές και περιουσίες. Πενθεί γιατί έχει χάσει την κοινή λογική, έχει χάσει το συνεργατικό πνεύμα, έχει χάσει την υπευθυνότητα και τη στοιχειώδη οργάνωση ενός κράτους.

Πενθεί γιατί δεν έχει μάθει από τα παθήματα άλλων καταστροφών. Έχει χάσει την προνοητικότητα της και τα έχει εναποθέσει όλα στην -καλή της;-  τύχη, στην Παναγία και στο Θεό…Πενθεί η Ελλάδα σήμερα γιατί νοιώθει ότι μαζί με τους ανθρώπους της, πεθαίνει και η ψυχή της, χάνεται,  στην ανημπόρια, την τσαπατσουλιά, στον κυνισμό και στην κακή της μοίρα…Δεν της αξίζει αυτό, δεν μας αξίζει αυτό.

 

φωτό τίτλου :cnn.gr