Ψητή πατάτα με γέμιση κιμά και σάλτσα μανιταριών

  • Δευτέρα, 23 Ιούλιος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά

Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα μανιταριών

6 πατάτες μεγάλες
400γρ. κιμά (200γρ. μοσχαρίσιο + 200γρ. χοιρινό)
250γρ. μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φετούλες
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
2 αβγά + 1 κρόκο
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
60γρ. βασιλομανίταρα αφυδατωμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 & ¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο ή chives (σχοινόπρασο)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσετε και τις τυλίγετε μία μία με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα ή λίγο περισσότερο. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθός τους, γι’ αυτό τις δοκιμάζετε βυθίζοντας στη σάρκα τους ένα πιρούνι.

Όσο ψήνονται οι πατάτες ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Όταν μαλακώσουν, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τα μανιτάρια, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και, εκτός φωτιάς, προσθέτετε στο μίγμα το μαϊντανό και τα δύο αβγά χτυπημένα με το γάλα ή την κρέμα.

Όταν ψηθούν οι πατάτες, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και με μια οριζόντια τομή κόβετε από ένα καπάκι. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε με προσοχή τη σάρκα τους όπως κάνετε για τα γεμιστά και τη βάζετε σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε τη σάρκα της πατάτας, προσθέτετε το μίγμα του κιμά και ανακατεύετε. Γεμίζετε τις φωλιές πατάτας έτσι ώστε η γέμιση να προεξέχει σαν βουναλάκι.

Σκεπάζετε τις πατάτες με τα καπάκια τους και τις μεταφέρετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τις αλείφετε με τον κρόκο του αβγού, αφού πρώτα τον αραιώσετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας νερό και ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά.

Olivemagazine.gr