Πώς μπορείς να «κολλήσεις» με κάποιον που γνωρίζεις ελάχιστα;

Το σκηνικό είναι γνώριμο και εσύ ή η κολλητή σου το έχετε... ζήσει ουκ ολίγες φορές. Βγαίνεις μερικά ραντεβού, αισθάνεσαι ότι έχεις βρει το… άλλο σου μισό, έχετε τα ίδια ενδιαφέρονται, πιστεύεις ότι υπάρχει η τέλεια (ή τουλάχιστον αρκετά καλή) χημεία ανάμεσά σας, κάθε φορά που τον βλέπεις περνάς υπέροχα μαζί του και το ίδιο όμορφα νιώθεις ότι περνάει και εκείνος. Έπειτα από μερικά ραντεβού, ωστόσο, ο καλός σου εξαφανίζεται ή αρχίζει να «αραιώνει» την επικοινωνίακαι τις συναντήσεις του μαζί σου. Δεν σου στέλνει συχνά μηνύματα στο Viber ή το Messenger και όταν το κάνει, η συζήτησή σας ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Στο σημείο αυτό το μυαλό σου αρχίζει σιγά σιγά να «ξεφεύγει». Προσπαθείς να καταλάβεις τι πήγε στραβά και αναλύεις κάθε κίνησή σου αναζητώντας το λάθος εκείνο το οποίο ενδεχομένως τον απώθησε. Όσο περνούν οι μέρες, η κατάστασή σου χειροτερεύει. Κοιτάς κάθε μέρα (ή και ώρα) μανιωδώς τους λογαριασμούς του στα social media για να δεις πότε συνδέθηκε για τελευταία φορά και ξεκινάς να κάνεις τα δικά σου σενάρια. «Μήπως δεν ήμουν η μόνη;», «Άραγε, βγαίνει ακόμη με την πρώην του;», «Μήπως ήθελε απλώς να παίξει μαζί μου;».

Κάπως έτσι, λοιπόν, «κολλάς» και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μετατρέπεσαι στη γυναίκα stalker που πάντα απεχθανόσουν και νιώθεις ότι αδυνατείς να αποδεχθείς το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχεις βγει λίγα μόνο ραντεβού, αποφάσισε να σε βγάλει από τη ζωή του. Ξαφνικά, η απόρριψη από ένα άτομο το οποίο ομολογουμένως ελάχιστα γνωρίζεις, δείχνει να σε ενοχλεί περισσότερο από τον χωρισμό με τον πρώην σου. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να βρίσκεσαι ΕΣΥ σε αυτή τη θέση;

Αν δεν το γνώριζες, αξίζει να μάθεις ότι πρόκειται για ένα άκρως συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο, μάλιστα, έχει και αρκετές λογικές εξηγήσεις. Σε περίπτωση, λοιπόν, που κουράστηκες να ταλαιπωρείς το μυαλό σου και θέλεις να κάνεις επιτέλους το επόμενο βήμα, καλό είναι να ρίξεις «μια ματιά» στις παρακάτω παραμέτρους που εξηγούν το γιατί «κόλλησες» μαζί του και ενδέχεται να σου δείξουν ότι κάποιες φορές, βλέπεις τα πράγματα μόνο όπως εσύ θέλεις να τα δεις. Η ζωή είναι σκληρή αλλά ακόμη πιο σκληρή είσαι εσύ που θα κάνεις τώρα το απαραίτητο «delete» (από την καρδιά και το smartphone σου).

 

Έχεις εξωραΐσει την κατάσταση 

Απλή αλλά ουσιαστική απάντηση. Κάπου ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το μυαλό σου άρχισε να «παίζει» μαζί σου. Είδες στο πρόσωπό του πολλά περισσότερα από όσα εκείνος σου έδειξε και βιάστηκες να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Κάποιες φορές όλες μας έχουμε την τάση να ρομαντικοποιούμε διάφορες καταστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι ταινίες και οι σειρές οι οποίες παρακολουθείς κάθε βράδυ όταν επιστρέφεις στο σπίτι δε, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχολογία σου. Θέλεις και εσύ το αίσιο τέλος που είχε η πρωταγωνίστρια της αγαπημένης σου σειράς και είσαι διατεθειμένη να κάνεις τα πάντα για να το αποκτήσεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα πλάσεις σε χρόνο «ντετέ» το δικό σου, εξωραϊσμένο σενάριο. Μπορεί και εκείνος να σου έδωσε το έναυσμα να αισθανθείς ότι ήθελε κάτι περισσότερο από εσένα, όμως, νιώθεις πως αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι επέτρεψες στον εαυτό σου να ενθουσιαστεί σε βαθμό που ξεπερνά τα όρια της λογικής. Τις περισσότερες φορές η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και αυτό καλό είναι να το αποδεχθείς. 

 

Πιστεύεις ότι σε θέλει πολύ (αλλά κάνεις λάθος) 

Και από τη ρομαντική κατάσταση που δημιούργησες από το πρώτο κιόλας ποτήρι κρασί που ήπιες μαζί του, περνάμε στη δεύτερη και ίσως πιο σκληρή εξήγηση για την εξαφάνισή του: Το πόσο πολύ σε θέλει. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι έχουν μια τάση να πιστεύουν ότι είναι περισσότερο επιθυμητοί -ή ποθητοί, αν προτιμάς- από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως ενώ εσύ πιστεύεις ότι εκείνος σε βλέπει σαν το πιο «καυτό» ή έξυπνο κορίτσι με το οποίο θα μπορούσε να βγει ή γενικά, νιώθεις πως είσαι το απόλυτο… «κελεπούρι» για έναν άντρα όπως εκείνος, το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου θεωρεί ότι δεν είσαι τόσο… ιδιαίτερη. Ναι, πιστεύει πως είσαι όμορφη και γοητευτική (σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έβγαινε μαζί σου), ωστόσο, δεν νιώθει ότι είσαι τόσο ξεχωριστή για εκείνον. Με λίγα και απλά λόγια, δεν σε θέλει πολύ. Αν σε ήθελε στον βαθμό που εσύ πίστευες ή πιστεύεις, δεν θα σε άφηνε να φύγεις.Τουλάχιστον έτσι λειτουργούν οι περισσότεροι άντρες όταν δεν έχουν όρεξη να «παίξουν» με άλλες γυναίκες ή δεν τρέχουν -ακόμη- πίσω από τις πρώην τους.

 

«Παίζεις» σε άλλες… κατηγορίες

Αλήθεια, έχεις διερωτηθεί γιατί οι άντρες τους οποίους γνωρίζεις και βγαίνεις μαζί τους ραντεβού εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον; Αν πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο... μοτίβο στη ζωή σου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τότε οι συχνές «εξαφανίσεις» ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι «παίζεις» σε άλλες κατηγορίες. Ενδεχομένως επιμένεις να βγαίνεις με άντρες με τους οποίους δεν έχεις πολλά κοινά ή, δεν ταιριάζεις. Ξέρεις από την αρχή ότι ο άντρας τον οποίο θέλεις προτιμά συνήθως γυναίκες που δεν έχουν κάποια σχέση με εσένα. Παρόλα αυτά, εσύ επιμένεις. Θέλεις να γίνει δικός σου, νιώθεις ότι με τη γοητεία σου, τη σπιρτάδα σου, το χιούμορ σου, θα τον κάνεις να σε ερωτευτεί και να δει σε εσένα τον άνθρωπο που μια ζωή περίμενε να έρθει. Όπως προαναφέραμε, ωστόσο, η ζωή δεν είναι ταινία ούτε αμερικανική σειρά με happy ending. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να γνωρίσεις κάποιον, φρόντισε να είναι είναι ένας άντρας στα δικά σου μέτρα. 

 

Δεν θέλεις να χάσεις αυτό το εκστατικό συναίσθημα

Ένας ακόμη λόγος ο οποίος εξηγεί το πώς και κυρίως το γιατί ενθουσιάστηκες σε σημαντικό βαθμό με έναν άνθρωπο προτού προλάβεις να τον γνωρίσεις καλά, έχει πιθανότατα να κάνει με τον... εγκέφαλο σου. Πολλές χημικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο πολύπλοκο αυτό ανθρώπινο όργανο όταν ερωτεύεσαι ή έλκεσαι από κάποιον. Οι διεργασίες αυτές σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και πολλές φορές, σου δημιουργούν εκστατικά συναισθήματα. Αυτή την ευφορία, λοιπόν, που οι φερομόνες (οι ορμόνες της ερωτικής έλξης) και άλλες χημικές ουσίες σου προκαλούν, δεν θέλεις να τη χάσεις! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σε έκαναν να «κολλήσεις» και να νιώσεις σαν το… παιδάκι που του πήραν το γλυκό από τα χέρια όταν ο «καλός» σου αποφάσισε να φύγει μακριά. Η «προσγείωση» είναι αναμφισβήτητα απότομη.

 

Ναι, είναι φυσιολογικό

Μην ανησυχείς. Δεν είσαι παράλογη και κυρίως, δεν είσαι η μοναδική γυναίκα που «κολλάει» με έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εναποθέτουν πολλές ελπίδες σε άτομα που δεν ξέρουν καλά, απλούστατα διότι δεν μπορούν να σταματήσουν να ονειρεύονται. Από το όνειρο μέχρι την πραγματικότητά, όμως, η απόσταση είναι μεγάλη και συνήθως, είναι αδύνατον να καλυφθεί. Τα σενάρια που βεβιασμένα κάνεις συχνά, δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας η οποία σε κάνει να πιστεύεις ότι ο άντρας με τον οποίο μόλις βγήκες ραντεβού, είναι το κατάλληλο ταίρι για εσένα. 

Κάποιες φορές, δυστυχώς, η διαστρεβλωμένη αυτή αντίληψη δεν σου επιτρέπει να δεις τα «μηνύματα» που ενδεχομένως σου στέλνει το άλλο πρόσωπο. Ίσως όλα όσα θα ήθελες να ήξερες για την «εξαφάνισή» του στα είχε δείξει ήδη από το πρώτο κιόλας ποτό. Απλώς εσύ δεν ήσουν διατεθειμένη να δεχθείς το γεγονός ότι επένδυσες (έστω και λίγες ώρες από τον χρόνο σου) σε έναν άντρα ο οποίος δεν ήθελε από εσένα κάτι περισσότερο από μερικά ραντεβού και λίγο «παιχνίδι». 

 

Θα το ξεπεράσεις (και αυτό)

Μπορεί τώρα να αισθάνεσαι εκνευρισμένη και να νιώθεις πως εξαπατήθηκες, όμως, να είσαι σίγουρη ότι σε αργά ή γρήγορα, θα καταφέρεις να είσαι και πάλι καλά. Αν θέλεις να… επισπεύσεις τη διαδικασία της «ανάρρωσης», φρόντισε απλώς να κάνεις ορισμένες κινήσεις ματ: Σταμάτα να μιλάς συνεχώς σε φίλους και συναδέλφους για εκείνον, διέγραψε τον αριθμό του και μην παρακολουθείς συνεχώς τα social media του (αν δεν θέλεις να κάνεις και εκεί το delete). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν είδε «εγκαίρως» τα σημάδια που έδειχναν πως δεν σε ήθελε τόσο. Ενθουσιάστηκες και αυτό είναι ανθρώπινο και επιστημονικά εξηγήσιμο. 

 

Πηγή: queen