Άνθρωποι σε πολυγαμικές σχέσεις ξετυλίγουν τις σκέψεις τους

Ο Σάιμον και η Γκάμπι είναι δέκα χρόνια μαζί. Δεν έχουν υποσχεθεί αποκλειστικότητα. Αντιθέτως, έχουν χαρακτηρίσει ανοιχτή τη σχέση τους και περίμεναν το κατάλληλο, τρίτο πρόσωπο που θα μπει ανάμεσά τους.

Πριν ένα χρόνο στο ταξίδι τους στη Ν. Αφρική η Γκάμπι γνώρισε τη Ναντίν, που ήταν η ιδιωτική τους σεφ στο πολυτελές θέρετρο που έμεναν. «Το ήξερα ότι θα συμβεί μόλις την αντίκρυσα. Η έλξη ήταν τόσο απίστευτη και ισχυρή, που όλοι οι φίλοι μας μπορούσαν να το δουν», θυμάται η Γκάμπι μιλώντας στη NY Post.

«Ποτέ δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου να είμαι με γυναίκα, αλλά ήθελα απεγνωσμένα να είμαι μαζί της». Όπως και έγινε. Πέρασαν ένα παθιασμένο βράδυ μαζί και έκτοτε είναι μαζί.

Ο Σάιμον δεν ενοχλείται από τη νέα σχέση της γυναίκας του. «Στην πραγματικότητα την ενθάρρυνα. Μπορούσα να δω τη σύνδεση που υπήρχε μεταξύ τους και είπα στη Γκάμπι ότι έπρεπε να το εξερευνήσει. Η πίστη μου στη σχέση μας είναι αληθινή και την εμπιστεύομαι ανεπιφύλακτα. Αυτό είχε να κάνει με την ευκαιρία της Γκάμπι να εξερευνήσει μια πλευρά της σεξουαλικότητάς της που δεν μπορώ να της παράσχω».

Η κατάσταση σοβάρεψε όταν η Ναντίν μετακόμισε στην Αυστραλία και πέρασε κάποιους μήνες με το ζευγάρι. Τότε ήταν που η Γκάμπι ερωτεύθηκε την Ναντίν.

Μπορεί για κάποιον άλλο αυτή η εξέλιξη να ήταν σα γροθιά στο στομάχι. Για τον Σάιμον όμως όχι. «Στην πραγματικότητα μας ενδυναμώνει γιατί αισθάνομαι από την Γκάμπι μια αληθινή αίσθηση ευγνωμοσύνης που μπορώ να το αποδεχθώ. Είναι εύκολο να περιορίσεις μια σχέση. Επιτρέποντας όμως αυτού του είδους την επέκταση είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει ο φόβος της αλλαγής και του άγνωστου», σημειώνει.

Παρ´ όλα αυτά δεν του έχει δημιουργηθεί, όπως λέει, η ανάγκη να συνάψει εξωσυζυγική σχέση, βαδίζοντας στα χνάρια της συζύγου του. «Ποτέ δεν υπήρξα πιστός σε σχέση, αλλά όλο αυτόν τον καιρό που είμαι με την Γκάμπι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να αναζητήσω κάτι άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

«Όταν οι τρεις μας συνευρισκόμαστε σεξουαλικά είναι λόγω του ότι η Γκάμπι είναι ένα σημαντικό κομμάτι όλου αυτού. Δεν θέλω να κάνω σχέση με τη Ναντίν, ούτε με κανέναν άλλο. Αυτό που έχουμε οι τρεις μας είναι κάτι πολύ συναρπαστικό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα σχέση ένας με έναν με οποιονδήποτε άλλο».

Όταν οι φίλοι γίνονται εραστές

Η μονογαμία δεν αποτελεί μονόδρομο και στην περίπτωση της Σοφίας και του Μπρετ. Αρραβωνιασμένη με τον επί χρόνια σύντροφό της, η Σοφία είχε συνάψει παράλληλη σχέση με άλλη γυναίκα.

«Δημιουργήθηκε μια φιλία με αυτήν την γυναίκα και ήρθαμε πολύ κοντά. Τότε ρώτησα ευθέως τον Μπρετ: "Πώς θα αισθανόσουν αν την ερωτευόμουν"´», λέει στη NY Post. «Αρχικά δεν μπορούσα να καταλάβω πως ήταν τόσο "οκ" με αυτό. Αλλά μου εξήγησε ότι η ενέργεια που μπορεί να μου δώσει μια γυναίκα -συναισθηματικά, ψυχολογικά και ερωτικά- είναι διαφορετική απ´ ότι με εκείνον. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η σύνδεση με αυτόν τον άνδρα ξεπερνά τα όρια του κοιμάμαι με άλλους ανθρώπους», εξηγεί η Σοφία.

Προβλήματα

Το ότι είναι «ανοιχτόμυαλοι» στο θέμα των σχέσεων δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι η ζήλια μου», παραδέχεται η Γκάμπι. «Σε μια ιδανική πολυγαμική σχέση η Ναντίν θα είχε τις δικές της ανεξάρτητες σεξουαλικές σχέσεις. Αλλά δεν μπορούμε. Απλά δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή, αν και θέλω απεγνωσμένα να το κάνει».

«Γνωρίζουμε ότι είναι αναπόφευκτο το να γνωρίσει η Ναντίν κάποιον άλλο, αλλά δεν έχουμε συζητήσει για το πως θα είναι όταν συμβεί. Είμαι τόσο προστατευτική με όποιον μπαίνει στη ζωή μου, οπότε θα είμαι πολύ επικριτική με αυτόν που θα επιλέξει», προσθέτει.

Ο Σάιμον δεν δείχνει τύπος που ζηλεύει. «Η Γκάμπι μπορεί να έρθει να μου πει ´έκανα το καλύτερο σεξ της ζωής μου´. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί θέμα. Γνωρίζω όμως ότι έχουμε την πιο φανταστική ερωτική ζωή που είχαμε ποτέ. Δεν είναι ανταγωνισμός, γιατί το σεξ είναι τόσο διαφορετικό».

Πώς είναι να είσαι η άλλη γυναίκα

Αυτή είναι η πρώτη πολυγαμική σχέση που συνάπτει η Ναντίν και το γεγονός ότι ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα που είναι παντρεμένη, έχει τις δυσκολίες του. «Αν ήθελα τη Γκάμπι, έπρεπε να κατανοήσω ότι είχε ήδη τη ζωή της», λέει στη NY Post.

«Ρώτησα τον εαυτό μου "πόσο κοντά μπορούμε πραγματικά να έρθουμε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να δουλέψει με έναν τρόπο που θα αισθάνομαι ότι εμπλέκομαι στη ζωή της και έχω σχέση μαζί της χωρίς να καταστρέψω το γάμο;". Αρχικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά τα βράδια που περνούσε με τον Σάιμον. Αλλά έγινε πιο εύκολο. Η σκέψη ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ της Γκάμπι και του Σάιμον μπορεί να απειλήσει τη σχέση μου με την Γκάμπι. Αλλά αυτό είναι περισσότερο φόβος παρά πραγματικότητα γιατί οι γραμμές επικοινωνίας μας είναι τόσο ανοιχτές».

Ο Σάιμον από την πλευρά του παίρνει πολύ σοβαρά τον ρόλο του. Γνωρίζει ότι έχει το πάνω χέρι σε αυτήν την πολυγαμική σχέση.

«Ανά πάσα στιγμή μπορώ να πω στη Γκάμπι: "Δεν λειτουργεί η σχέση μας, πρέπει να βάλεις τέλος στη σχέση σου μαζί της"», λέει και προσθέτει: «Δεν θα ευθύνεται η Ναντίν γι´ αυτό, οπότε θα πρέπει να είμαι έντιμος. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη και εντιμότητα ανάμεσα στη Ναντίν και σε εμένα».

Οι δυσκολίες

Η παρουσία του τρίτου προσώπου σε μια σχέση κάνει πιο δύσκολη τη σχέση ενός ζευγαριού.

«Η Ναντίν και εγώ έχουμε δυσκολίες καθώς η σεξουαλικής της διάθεση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική μου», εξηγεί η Γκάμπι.

Η Σοφία προσπάθησε να κρατήσει τη σχέση της με τη φίλη της ξεχωριστή από αυτή που έχει με τον αρραβωνιαστικό της. Ήθελε οι παρτενέρ της να αισθάνονται ότι τους αγαπά εξίσου το ίδιο.

«Ήταν δύσκολο. Έπρεπε να αναπροσαρμόσω κάποιες συμπεριφορές για εκείνην και αυτό είναι αντίκτυπο στη σχέση μου με τον Μπρετ», σημειώνει.

«Η φίλη μου δεν ήταν τόσο συναισθηματικά ώριμη, στοργική ή σεξουαλική όσο ο Μπρετ και εγώ. Κατά συνέπεια άρχισα να αλλάζω, γεγονός που επηρέαζε τον Μπρετ όταν ήμουν μαζί του». Τελικά η σχέση της με την άλλη γυναίκα έληξε όταν αυτή αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό.

Πόσο δύσκολο όμως είναι να μπορείς να μοιράζεις συναισθήματα, στιγμές, χρόνο σε δύο ανθρώπους χωρίς να αδικείς κανέναν;

«Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γιατί είναι επιλογή μου με ποιον είμαι και τι κάνω. Και αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό γιατί τώρα έχω να σκέφτομαι δύο ανθρώπους και επιπλέον πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου και να παίρνω αποφάσεις», λέει η Γκάμπι.

«Όταν είμαστε διακοπές και έχω απεριόριστο χρόνο και για τους δύο είναι εύκολο. Αλλά υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες όταν επιστρέφουμε πίσω στον πραγματικό κόσμο και θέλω να βρω χρόνο για εκείνους και για μένα».

Η ατελείωτη αγάπη

Η Σοφία εξηγεί πως παρότι οι πολυγαμικές σχέσεις αποτελούν μεγάλη πρόκληση, έχουν και τα πλεονεκτήματά τους.

«Λαμβάνεις πολύ αγάπη από τους συντρόφους σου και δίνεις από τη μεριά σου αγάπη», λέει.

«Αυτό από μόνο αξίζει όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Όταν είχα και τους δύο να με αγκαλιάζουν, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο τυχερή ήμουν που είχα τόση αγάπη. Είναι απίστευτο».

Η κοινωνία μας διδάσκει ότι η αγάπη είναι κτητική, λέει η Σοφία, αλλά μαθαίνεις να αγαπάς τους συνεργάτες σου με διαφορετικό τρόπο.

newsbeast

Αφηστε καποιο σχολιο