Πολλαπλή σκλήρυνση: Ποια συμπτώματα προηγούνται της διάγνωσης

  • Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, μια πενταετία πριν...
την εμφάνιση των πρώτων αναγνωρισμένων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης οι ασθενείς έχουν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε θεραπείες για διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως πόνο ή προβλήματα ύπνου, ενώ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν ψυχίατρο.

Σε δημοσίευση στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal, ερευνητές του University of British Columbia προσπάθησαν να καταγράψουν τα συμπτώματα των ασθενών πριν μάθουν ότι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσής της και φυσικά την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας ώστε να επιβραδυνθούν ή και να προληφθούν οι βλάβες στον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό.

Επειδή τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή, συχνά αυτή η νευροεκφυλιστική νόσος μπερδεύεται με άλλες παθήσεις. Η επιβεβαίωση της μπορεί να γίνει δια μαγνητικής τομογραφίας, νευρολογική εξέταση ή ανάλυση δείγματος από το νωτιαίο μυελό.

Επιστημονική ομάδα υπό την Helen Tremlett, καθηγήτρια του Τμήματος Νευρολογίας, μελέτησε τα ιατρικά αρχεία 14.000 ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, την περίοδο 1984-2014 και τα συνέκρινε με αυτά 67.000 υγιών ατόμων.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι η ινομυαλγία, μια πάθηση που προκαλεί διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, ήταν τρεις φορές συχνότερη στα άτομα που μετέπειτα διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν επίσης δύο φορές συχνότερο σ’ αυτούς.

Δύο άλλες παθήσεις με αξιοσημείωτα υψηλότερη συχνότητα στα διαγνωσμένα άτομα ήταν η ημικρανία και η διαταραχή της διάθεσης, που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος και τη διπολική διαταραχή.

Τα υψηλότερα ποσοστά των προαναφερόμενων παθήσεων συνεπάγονταν φυσικά και μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων για τις μυοσκελετικές, νευρολογικές και διαταραχές του ουρο-γεννητικού συστήματος, μαζί με αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά σκευάσματα.

Η μελέτη σε κάθε περίπτωση παρέχει ξεκάθαρες αποδείξεις ότι πριν τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορούν να προηγούνται συμπτώματα που δεν θεωρούνται “κλασικά” της νόσου, όπως η θολή όραση ή το μούδιασμα και η αδυναμία στα άκρα.
healthyliving.gr

Αφηστε καποιο σχολιο