Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Μπορώ να φανταστώ ότι και μόνο που ακούς πρωινή γυμναστική είσαι έτοιμη ή έτοιμος να κάνεις μεταβολή και να φύγεις τρέχοντας! Μόλις και μετά βίας σηκώνεσαι από το κρεβάτι αφού τα έχεις πρώτα βάλει με το ξυπνητήρι και τρέχεις να προλάβεις να ετοιμαστείς, να ντύσεις τα παιδιά ή να πας τον σκύλο βόλτα, πριν φύγεις αλαφιασμένη/-ος για το γραφείο. Η γυμναστική, λοιπόν, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σκεφτείς, πόσο μάλλον να κάνεις!

Πίστεψέ με, κανείς δεν αγαπά το πρωινό ξύπνημα ούτε και συνηθίζεται ποτέ, απλά σταδιακά γίνεται πιο ανώδυνο και εύκολο. Σήμερα, λοιπόν, θα προσπαθήσω να σε πείσω ότι αξίζει να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου και μάλιστα την πρωινή γυμναστική. Τα οφέλη της είναι αμέτρητα, πολλαπλάσια από το να γυμνάζεσαι οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Το ξύπνημα μόνο ίσως να σε παιδέψει λίγο στην αρχή, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τα παρατήσεις! Ο επιμένων νικά!

Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Η άσκηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αυτό είναι κάτι που λίγο-πολύ όλοι και όλες γνωρίζουμε. Ειδικά μετά τη γυμναστική, το σώμα καίει πολλαπλάσιες θερμίδες ακόμα και όταν απλά καθόμαστε ή οδηγάμε. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που συστήνεται η πρωινή γυμναστική σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Ξυπνάς, κάνεις τη γυμναστική σου, δίνεις μια μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό σου και στη συνέχεια αναπληρώνεις την ενέργεια που κατανάλωσες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου (με τον σωστό τρόπο και όχι με «κενές» θερμίδες!!). Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός αξιοποιεί τις τροφές που καταναλώνεις με έναν από τους εξής τρόπους:

Ως πηγή ενέργειας για άμεση καύση
Για να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά
Για να γεμίσει τις αποθήκες του σε περίπτωση που χρειαστεί ενέργεια αργότερα (αναφέρομαι κυρίως στο λίπος!)
Αυτό, λοιπόν, το οποίο σου προσφέρει η πρωινή γυμναστική είναι η δυνατότητα να αξιοποιήσεις τις τροφές που καταναλώνεις για να αναπληρώσεις τη χαμένη σου ενέργεια, τη χρονική στιγμή που ο μεταβολισμός σου δουλεύει στα κόκκινα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής πάντα, δεν κινδυνεύεις να παχύνεις ή να αποθηκεύσεις λίπος, το αντίθετο μάλιστα!

Συνέπεια
Η πρωινή γυμναστική εξασφαλίζει ότι θα είσαι συνεπής στις προπονήσεις σου και ότι δεν θα προκύψει κάτι στη διάρκεια της ημέρας που θα σε αναγκάσει να μείνεις μακριά από το γυμναστήριο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, οι πολλαπλοί ρόλοι που ο καθένας μας έχει αναλάβει, οι υποχρεώσεις και τα έκτακτα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν ή ακόμα και η κούραση που σε καταβάλλει στο τέλος της ημέρας μπορούν να σε αποσπάσουν από το προπονητικό σου πρόγραμμα και τελικά αντί για το γυμναστήριο να καταλήξεις σε κάποιον παιδότοπο, σε meeting ή απλά στον καναπέ αγκαλιά με τα πατατάκια και το delivery. Οι δικαιολογίες κομμένες! Άλλωστε πόσα έκτακτα μπορούν να προκύψουν νωρίς το πρωί; Άσε που ξεμπερδεύεις κιόλας για όλη την υπόλοιπη ημέρα…

Πηγή ενέργειας και πνευματικής διαύγειας
Η πρωινή γυμναστική είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη ακόμη κι από τη μεγαλύτερη κούπα καφέ! Πίστεψέ με, η καφεΐνη «δεν πιάνει μία» μπροστά της! Η πρωινή γυμναστική είναι από μόνη της πηγή ενέργειας, ένας απόλυτα φυσικός τρόπος να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια. Όχι απλά θα σε κάνει να ξυπνήσεις και να έχεις καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια μετά την προπόνηση (ξέρω ότι ακούγεται αντιφατικό αλλά ισχύει!) , αλλά και το μυαλό σου θα είναι πιο παραγωγικό, συγκεντρωμένο και έτοιμο να πιάσει δουλειά.

Πειθαρχία
Το μυστικό της επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής! Η πειθαρχία είναι το Α και το Ω αν θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου και η γυμναστική είναι το καλύτερο σχολείο για να σου τη διδάξει. Η προπόνηση απαιτεί συνέπεια, προσήλωση στους στόχους, προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η γυμναστική δεν θα σου χαριστεί! Κάθε προπόνηση που «κλέβεις», είτε γιατί δεν την κάνεις καθόλου είτε γιατί δεν την κάνεις στην ένταση που πρέπει, θα σε μαρτυρήσει όταν έρθει η ώρα των αποτελεσμάτων και δεν θα σου χαριστεί. Η κάθε προπόνηση είναι συγκεκριμένη και αν χαθεί δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Το να μάθεις, λοιπόν, το σώμα σου αλλά κυρίως το μυαλό σου να πειθαρχούν, είναι πολύ σημαντικό. Και μόνο το γεγονός ότι θα σηκωθείς για να κάνεις γυμναστική ενώ όλα μέσα σου (και κυρίως εκείνο το μικρό διαβολάκι!!) φωνάζουν να αλλάξεις πλευρό και να παραμείνεις στο κρεβάτι, είναι μεγάλη κατάκτηση και ένα πολύτιμο εφόδιο για όλη σου τη ζωή.

Καλύτερος ύπνος
Αν βάλεις την πρωινή γυμναστική στη ζωή σου, να είσαι σίγουρη/ -ος ότι εφεξής τα βράδια θα κοιμάσαι σας πουλάκι. Και μόνο το γεγονός ότι θα ξυπνάς πιο νωρίς είναι υπεραρκετό για να ξεπεράσεις τις όποιες αϋπνίες σε ταλαιπωρούν. Η πρωινή άσκηση όμως, δεν συμβάλλει μόνο στην αύξηση των ωρών του ύπνου αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας αυτού, με απλά λόγια ο ύπνος σου θα είναι πιο παραγωγικός και βαθύς. Στο τέλος της ημέρας το σώμα σου θα αισθάνεται μια γλυκιά κόπωση και θα είναι έτοιμο για ύπνο χωρίς στριφογυρίσματα στο κρεβάτι. Δεν θα προλαβαίνεις ούτε καν να αλλάξεις πλευρό!
Αντιθέτως, η απογευματινή ή βραδινή γυμναστική ενδέχεται να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η άσκηση είναι μια μορφή στρες για το σώμα αναγκάζοντας τον οργανισμό να εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη. Όπως καταλαβαίνεις, οι πιθανότητες να πας νωρίς για ύπνο με την αδρεναλίνη να κυλάει στο αίμα σου, είναι ελάχιστες!

Ταχύτερα αποτελέσματα
Σου εξήγησα ήδη παραπάνω το τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό σου μετά την πρωινή γυμναστική και πώς αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Πέρα όμως από αυτό, η πρωινή άσκηση θα σε βοηθήσει συνολικά να είσαι πιο προσηλωμένη/ -ος στον στόχο σου και επομένως, να έχεις ταχύτερα αποτελέσματα. Όταν κάνουμε μία θυσία, η πιο συνήθης φράση που χρησιμοποιούμε μιλόντας για αυτήν είναι «ελπίζω τουλάχιστον να αξίζει τον κόπο». Στην προκειμένη, λοιπόν, είναι στο χέρι σου να την κάνεις να αξίζει! Θυσιάζεις λίγο από τον ύπνο σου κι αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις αφοσιωμένη/ -ος και πιστή/ -ος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τόσο στη νέα σου συνήθεια όσο και στο διατροφικό σου πλάνο. Με απλά λόγια θα είσαι πιο στοχοπροσηλωμένη/ -ος και αυτομάτως θα περιορίσεις και τις διατροφικές σου ατασθαλίες. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου δεν θα αργήσουν να φανούν!

 

Πηγή: all4z.gr