Τιμούν την Αγία Μαρίνα - Χιλιάδες πιστοί σε Βόννη, Τσαλικάκι, Καμίνια και Μεσαρά

  • Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 09:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν από χθες στους ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Μαρίνα, μια από τις λατρεμένες Αγίες του Ελληνικού Καλοκαιριού. Η Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη έχει την πρωτοκαθεδρία με το τεράστιο πανηγύρι της και τους πιστούς που φθάνουν ως τη χάρη της ακόμα και γονατιστοί, ελπίζοντας στο θαύμα.

Χιλιάδες όμως είναι και οι πιστοί που θα περάσουν και από τους υπόλοιπους ναούς, όπως της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι, της Αγίας Μαρίνας στα Καμίνια, της Αγίας Μαρίνας στο Γάζι αλλά και της Αγίας Μαρίνας στη Μεσαρά, στο δρόμο για το Λέντα.

 

Ποιά ήταν η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.

Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο.

 

Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε.