11 λύσεις για πόδια που μυρίζουν

  • Σάββατο, 14 Ιούλιος 2018 16:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Για τα πόδια που μυρίζουν άσχημα και ιδρώνουν υπερβολικά, είναι απαραίτητη μια λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαβάστε παρακάτω για να τη βρείτε!

Έχετε πόδια που μυρίζουν άσχημα;

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως βρωμιδρωσία. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Πέρα από την τήρηση σωστής υγιεινής, για να βρείτε λύση για τα πόδια που μυρίζουν άσχημα, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές μεθόδους οι οποίες καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη οσμή.

Τα πόδια που μυρίζουν δεν φανερώνουν απαραίτητα ανεπαρκή υγιεινή. Στην πραγματικότητα η δυσάρεστη οσμή μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα με τους αποκρινείς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στα εξής σημεία του σώματος:

Στήθος.
Μασχάλες.
Γεννητικά όργανα.
Πόδια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές ιδρώνουν περισσότερο από άλλες, απλώς ότι οι εκκρίσεις τους είναι χαρακτηριστικές. Όταν τα λιπαρά οξέα και η αμμωνία διαχωρίζονται, παράγεται μια απαίσια μυρωδιά.

Αν και η βρωμιδρωσία έχει γενετική βάση, μερικές φορές εμφανίζεται λόγω άλλων παθήσεων ή ασθενειών. Ένα παράδειγμα είναι ο διαβήτης.

Παρομοίως, υπάρχουν ουσίες που μπορεί να συνεισφέρουν στην άσχημη οσμή. Μερικές από αυτές είναι ορισμένα μπαχαρικά, το οινόπνευμα και ο καπνός. Αν θέλετε να πείτε αντίο μια και καλή στη δυσοσμία των ποδιών, δώστε μεγάλη προσοχή παρακάτω.

Τι λύσεις υπάρχουν για τα πόδια που μυρίζουν;

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα να λαμβάνουν καθημερινά μέτρα, από τη χρήση ταλκ ή αποσμητικού για τα πόδια μέχρι το πλύσιμο των ποδιών με αντιβακτηριακό σαπούνι. Το καθημερινό πλύσιμο των ποδιών είναι μια ρουτίνα που μειώνει την παρουσία των βακτηρίων σε αυτά.

Επιπλέον, όσοι έχουν πόδια που μυρίζουν πρέπει να φοράνε βαμβακερές κάλτσες για να απορροφούν τον ιδρώτα. Επίσης συνιστώνται τα παπούτσια που αναπνέουν.

Θεραπείες για τα πόδια που μυρίζουν
1. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο βοηθάει στη μείωση της οξύτητας και στη διατήρηση του pH σε υγιή ισορροπία.

Υλικά

μισό φλιτζάνι μηλόξυδο (125 ml)
μισό φλιτζάνι ζεστό νερό (125 ml)

Τι πρέπει να κάνετε;

Βάλτε το μηλόξυδο και το νερό σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει τα πόδια σας. Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.

Στη συνέχεια είναι σημαντικό να στεγνώσετε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας πολύ καλά, καθώς η υγρασία θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης ανεπιθύμητων μικροβίων.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πόδι του αθλητή: πρόληψη και αντιμετώπιση.

 

2. Μαγειρική σόδα

Είναι ώρα να κοιτάξουμε στο ντουλάπι! Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για τον έλεγχο της οσμής των ποδιών χάρη στις στυπτικές της ιδιότητες.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αφού κάνετε ντους και σκουπιστείτε, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα τα πόδια σας και το εσωτερικό των παπουτσιών σας. Θα εκπλαγείτε από την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

3. Φασκόμηλο

Το φυτό αυτό είναι αντιιδρωτικό, χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στο μαγνήσιο που περιέχει. Επίσης προλαμβάνει την υπερβολική εφίδρωση και καταπολεμά τα βακτήρια.

Μπορείτε να βάλετε δύο ή τρία φύλλα φασκόμηλο σε κάθε παπούτσι για να απορροφήσουν τη δυσάρεστη οσμή καθώς και να φτιάξετε ένα ωραίο έγχυμα για να πλύνετε τα πόδια σας.

Υλικά

10 φύλλα φασκόμηλο
4 φλιτζάνια νερό (1 λίτρο)

Τι πρέπει να κάνετε;

Ζεστάνετε το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε το φασκόμηλο και αφήστε το να βράσει για δέκα λεπτά. Απομακρύνετέ το από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει.

Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, μουλιάστε σε αυτό τα πόδια σας για δεκαπέντε λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε και στεγνώστε καλά τα πόδια σας.

4. Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ιδιαίτερα όξινο, έτσι βοηθάει στην καταπολέμηση των μικροβίων και ελέγχει τις δυσάρεστες οσμές.

Τι πρέπει να κάνετε;

Πλύντε και στεγνώστε καλά τα πόδια σας. Στη συνέχεια τρίψτε τα με μισό λεμόνι και φορέστε κανονικά τις κάλτσες σας.

5. Βότκα

Το συγκεκριμένο οινοπνευματώδες ποτό λειτουργεί ως αντισηπτικό για τις δυσάρεστες οσμές. Αποτελεί ισχυρό απολυμαντικό.

Τι πρέπει να κάνετε;

Βρέξτε ένα πανί με λίγη βότκα και τρίψτε με αυτό τα πόδια σας.

6. Αλάτι

Αν αναζητάτε μια πιο γρήγορη λύση, χρησιμοποιήστε αλάτι. Χάρη στις ιδιότητές του εξισορροπεί τα επίπεδα των οξέων και μειώνει τις τοξίνες.

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας αλάτι (30 γραμμάρια)
ζεστό νερό (όσο χρειαστεί)

Τι πρέπει να κάνετε;

Βάλτε το αλάτι σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για δέκα λεπτά.

7. Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα είναι ένα βακτηριοκτόνο ικανό να εξουδετερώνει αποτελεσματικά διάφορους μικροοργανισμούς που είναι βλαβεροί για την υγεία σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αν θέλετε να εξαλείψετε τη δυσάρεστη οσμή, πλύνετε και σκουπίστε καλά τα πόδια σας. Έπειτα τρίψτε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι μουσκεμένο με οινόπνευμα.

8. Αλόη βέρα

[Αλόη βέρα σε τζελ]

Η αλόη βέρα είναι μία από τις φυσικές θεραπείες που κάνουν εξαιρετικό καλό στο δέρμα σας. Οι απολυμαντικές της ιδιότητες μπορούν και καταπολεμούν τις δυσάρεστες οσμές.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας αλόη βέρα (30 γραμμάρια)

Τι πρέπει να κάνετε;

Τρίψτε το τζελ πάνω σε καθαρά πόδια. Περιμένετε να στεγνώσουν και έπειτα σκουπίστε ό,τι απομένει με μια πετσέτα.

9. Ραπανάκι, τζίντζερ και γλυκολέμονο

[χυμός με τζίντζερ]

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών είναι συνώνυμο της επιτυχίας. Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό, ενώ το ραπανάκι και το γλυκολέμονο λειτουργούν ως στυπτικά συστατικά.

Υλικά

1 ραπανάκι
4 ρίζες τζίντζερ
τον χυμό από 1 γλυκολέμονο

Τι πρέπει να κάνετε;

Τρίψτε το ραπανάκι και το τζίντζερ. Αναμείξτε τα με τον χυμό του γλυκολέμονου μέχρι να γίνουν πολτός. Εφαρμόστε το μείγμα πάνω σε καθαρά και στεγνά πόδια, περιμένετε είκοσι λεπτά και μετά ξεπλυθείτε.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Φλούδες λεμονιού για τη θεραπεία των ποδιών σας.

 

10. Λεβάντα

Λίγες σταγόνες ελαίου λεβάντας θα σας βοηθήσουν να πείτε αντίο στη δυσοσμία των ποδιών, αφού η λεβάντα διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αφού πλύνετε τα πόδια σας, κάντε τους μασάζ με λίγες σταγόνες έλαιο λεβάντας. Θα δείτε ότι αυτό το αιθέριο έλαιο εξουδετερώνει τις οσμές.

11. Μαύρο τσάι

Όσο πιο δυνατό τόσο καλύτερα! Το μαύρο τσάι συμβάλλει στην ισορροπία του pH. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε τανίνες, που είναι ουσίες οι οποίες αναπτύσσουν αντίσταση στη θερμότητα και καταπολεμούν τα μικρόβια.

Τι πρέπει να κάνετε;

Φτιάξτε μαύρο τσάι. Μόλις κρυώσει, βάλτε το σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη ώστε να χωράνε τα πόδια σας. Μουλιάστε τα πόδια σας για τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα πόδια σας και στεγνώστε τα καλά.

Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία όσες φορές θέλετε για μία εβδομάδα.

meygeia.gr