Γιατί το ψωμί δεν κάνει καλό

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι προειδοποιήσεις ότι το ψωμί δεν κάνει καλό αν καταναλώνεται τακτικά. Αν και το ψωμί αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την αρχαιότητα, σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το αποφεύγουμε.

Η βασική συνταγή για ψωμί περιλαμβάνει επεξεργασμένο αλεύρι σταριού, νερό και αλάτι. Αν λάβουμε υπόψη τα συντηρητικά που προσθέτουν ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων, το ψωμί δεν αποτελεί την καλύτερη διατροφική επιλογή.

Μάλιστα, επειδή το ψωμί περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, δεν συνιστάται για τη διατροφή μας, ειδικά αν έχουμε στόχο να χάσουμε βάρος. Η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος και να προκαλέσει διάφορα μεταβολικά νοσήματα.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγουμε την κατανάλωση ψωμιού; Φυσικά! Αν και το ψωμί μπορεί να μη βλάπτει σε μικρές ποσότητες, αν τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αρκετές αρνητικές αντιδράσεις στο σώμα.

Μάθετε γιατί!

Το ψωμί δεν κάνει καλό λόγω της χαμηλής διατροφικής του ποιότητας

Το ψωμί, ειδικά το βιομηχανικό λευκό ψωμί, δεν αποτελεί θρεπτική τροφή. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του, χάνει πολλές από τις ιδιότητές του, αφού το φύτρο του σταριού και το πίτουρο αφαιρούνται.

Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με λιγοστές φυτικές ίνες, λιγοστές βιταμίνες και λιγοστά μεταλλικά στοιχεία το οποίο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε άμυλα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και στον μεταβολισμό.

Αν και δεν πρέπει να αφαιρέσουμε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, τα παράγωγα του αλευριού, όπως το ψωμί, πιθανώς αποτελούν τη χειρότερη επιλογή.

Το ψωμί δεν κάνει καλό επειδή περιέχει πολύ νάτριο

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία. Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι πάνω από το 77% της ποσότητας νατρίου που καταναλώνεται προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το ψωμί.

Το επεξεργασμένο ψωμί μπορεί να περιέχει φωσφορικά άλατα και διττανθρακικό νάτριο, ουσίες οι οποίες σε υπερβολική ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και αρτηριακή υπέρταση.

Το βιομηχανικό λευκό ψωμί μπορεί να περιέχει μέχρι και 19 γραμμάρια αλάτι ανά κιλό, κάτι που σημαίνει περίπου 4,7 γραμμάρια σε κάθε φέτα 250 γραμμαρίων.
Η μέγιστη δόση αλατιού για κάθε άτομο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), είναι 5 γραμμάρια τη μέρα.

Το ψωμί δεν κάνει καλό επειδή έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το λευκό ψωμί είναι μια τροφή που καίγεται γρήγορα και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή δεν χρησιμοποιείται σωστά ως πηγή ενέργειας, προκαλεί μείωση της ινσουλίνης και απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι επιδράσεις του στο σώμα είναι ανάλογες με εκείνες της λευκής ζάχαρης: αυξάνει τη γλυκόζη, επηρεάζει τις λειτουργίες του παγκρέατος και οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και σε υπερβολικό βάρος.

Το ψωμί δεν κάνει καλό επειδή περιέχει πολλή γλουτένη

Το σιτάρι, από το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, περιέχει πολλή γλουτένη. Αυτό το μείγμα πρωτεϊνών διευκολύνει τη ζύμωση του ψωμιού, κάνοντάς το πιο ελαστικό, αφράτο και λαχταριστό.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα που δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη γλουτένη.

Η δυσανεξία στη γλουτένη ή η κοιλιοκάκη προκαλεί πόνο στην κοιλιά, διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και φλεγμονώδεις παθήσεις.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ψωμιού;

Όσοι συνήθως περιλαμβάνουν το ψωμί με πολλούς τρόπους στη διατροφή τους μπορεί να δυσκολευτούν να το εγκαταλείψουν. Ωστόσο, αν λάβετε υπόψη σας τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατανάλωση ψωμιού, είναι καλό να αρχίσετε να λαμβάνετε μερικά μέτρα για να τη μειώσετε.

Αντικαταστήστε το ψωμί

Ακόμα και το υγιεινό ψωμί που πωλείται στα σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων, αν δεν καταναλώνεται με μέτρο. Για αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να επιλέγετε άλλες πηγές υδατανθράκων που θα αντικαταστήσουν το ψωμί στη διατροφή σας.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές συνταγές για να αποφύγετε τα επεξεργασμένα αλεύρια των παραδοσιακών συνταγών. Αντικαταστήστε το ψωμί των σάντουιτς με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή φτιάξτε πίτσα με «ζύμη» από κουνουπίδι, για παράδειγμα.

Επιλέγετε προϊόντα από αλεύρι 100% ολικής άλεσης

Τα ψωμιά από αλεύρι ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερα ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά από τα λευκά ψωμιά. Αν και συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή που μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Όμως προσοχή… υπάρχουν μερικά ψωμιά που δεν είναι 100% ολικής άλεσης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες για να διαπιστώσετε αν είναι πράγματι 100% ολικής άλεσης ή αν περιέχουν και επεξεργασμένο αλεύρι.

Αποφεύγετε το καλάθι με ψωμί

Πολλά εστιατόρια φέρνουν στο τραπέζι καλάθι με ψωμί ως συνοδεία για τα πιάτα τους. Για να αποφύγετε την κατανάλωση ψωμιού, το ιδανικό θα ήταν να ζητάτε από τους σερβιτόρους να μη φέρνουν καλάθι με ψωμί στο τραπέζι.

Πόσο συχνά τρώτε ψωμί; Ποια ποικιλία επιλέγετε; Τώρα που γνωρίζετε ότι το ψωμί δεν κάνει καλό, προσπαθήστε να βρείτε άλλες πιο υγιεινές τροφές για να το αντικαταστήσετε.

meygeia.gr