Μανούσος Πεδιαδίτης, ο εμπνευστής εταιρείας Κρητικών καλλυντικών με πρακτικές των Μινωιτών!

Μια λασιθιώτικη εταιρεία παράγει καλλυντικά, αξιοποιώντας τις πρακτικές των Μινωιτών και τις κρητικές μαντινάδες.

«Οι παλιές Σμυρνιές έλεγαν “ό,τι βάζεις στο δέρμα σου πρέπει να μπορείς και να το φας”. Αυτή είναι και η δική μας φιλοσοφία», μας λέει ο Μανούσος Πεδιαδίτης, ιδρυτής της εταιρείας φυσικών καλλυντικών Bioaroma, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 11 χρόνια στον  Άγιο Νικόλαο. Χημικός, με μεταπτυχιακό στα φυσικά προϊόντα και στη διοίκηση επιχειρήσεων, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τα αρωματικά φυτά. «Κατάλαβα ότι τα συστατικά των κρητικών βοτάνων διαφέρουν από αυτά που έρχονταν από το εξωτερικό, λόγω του μικροκλίματος και του εδάφους.

Συζητούσαμε με έναν καθηγητή μου πόσο άδικο είναι να μην αξιοποιείται ο φυσικός πλούτος, απλώς να συλλέγονται τα βότανα και να στέλνονται χύμα στην Αμερική, όπως συνέβαινε με το ελαιόλαδο, και πόσο καλό θα ήταν να υπήρχε μια μονάδα που θα έδινε προστιθέμενη αξία σε αυτές τις πρώτες ύλες». Τριγυρίζοντας στα χωριά, άρχισε να συλλέγει πληροφορίες από τους γηραιότερους, αποθησαυρίζοντας τα μυστικά της λαϊκής ιατρικής. «Πολλές πληροφορίες ήταν καταγεγραμμένες σε μορφή κρητικής μαντινάδας. Επειδή δεν υπήρχαν γιατροί, οι άνθρωποι, για να θυμούνται τις ιδιότητες των βοτάνων ,αποστήθιζαν τις μαντινάδες. Έλεγαν, ας πούμε, “στου Ψηλορείτη τσι γκρεμούς ο έρωντας φυτρώνει, τον πίνει ο νιος και ξαρρωστεί κι ο γέρος ξανανιώνει”. Ο έρωντας είναι ο δίκταμος».

Με τη συνδρομή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανούσος Πεδιαδίτης έψαξε την ιστορία των κρητικών καλλυντικών. «Έμαθα ότι άρχισαν να φτιάχνονται πριν από 4.500 χρόνια από τους Μινωίτες στα λεγόμενα μυρεψεία (σ.σ. χώρους παρασκευής καλλυντικών). Είναι καταγεγραμμένο στη Γραμμική Β ότι οι Μινωίτες συνέλεγαν βότανα, τα έβαζαν μέσα σε ελαιόλαδο και έφτιαχναν αρωματικά έλαια. Στη συνέχεια με κερί μέλισσας, ρετσίνι από πεύκο ή ρετσίνι από λάβδανο έφτιαχναν αλοιφές και κρέμες. Τα καλλυντικά θεωρούνταν ιερά. Ήταν μάλιστα το δεύτερο εξαγώγιμο μινωικό προϊόν μετά τα αγγεία».

Από τους Μινωίτες μέχρι τις μέρες μας, βέβαια, η απόσταση είναι μεγάλη. Η σημερινή βιομηχανία των καλλυντικών –με εμπορική αξία πάνω από 500 δισ. δολάρια– είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός κλάδος, ενώ η παραγωγή φυσικών καλλυντικών με βιολογική πιστοποίηση είναι μια πρακτική που δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. «Εμείς συνεργαζόμαστε με τη ΔΗΩ (σ.σ. που συνεργάζεται με τον ιταλικό οργανισμό ICEA, ο οποίος παρέχει πιστοποιήσεις βιολογικών καλλυντικών). Έχουμε αγοράσει μια έκταση 100 στρεμμάτων και ξεκινήσαμε με 35 καλλιέργειες. Πιστεύω ότι σε μία διετία θα είμαστε έτοιμοι. Θα προσπαθήσουμε από το χωράφι μέχρι το τελικό προϊόν όλα τα καλλυντικά να είναι πιστοποιημένα βιολογικά».

Μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι καλλιέργειες, η λασιθιώτικη επιχείρηση προμηθεύεται πρώτες ύλες από εξωτερικούς παραγωγούς, Κρητικούς και μη. «Ό,τι συστατικά μπορούμε να βρούμε από την Κρήτη τα χρησιμοποιούμε: ελαιόλαδο, χαρούπια, λάδι αβοκάντο». Η Bioaroma έχει περίπου 150 κωδικούς, από στικ χειλιών με μελισσοκέρι μέχρι οδοντόκρεμα με θρυμματισμένο δίκταμο. Τα προϊόντα διατίθενται σε φαρμακεία, σε καταστήματα με βιολογικά και σε spa, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το κτίριο της εταιρείας είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.  Έχει ένα εκθετήριο αφιερωμένο στη λαϊκή ιατρική και έναν βοτανόκηπο, όπου μπορεί κανείς να δει διαφορετικά είδη βοτάνων. Είναι πιθανό να σας κάνει εντύπωση η πρόσοψη των εγκαταστάσεων. «Υπάρχουν κάποια σύμβολα τα οποία ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει. Είναι τα ιδεογράμματα της Γραμμικής Β και απεικονίζουν τις πρώτες ύλες μας: το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί. Αυτό είναι το κόνσεπτ μας – θέλουμε να είμαστε οι συνεχιστές των καλλυντικών της Κρήτης, που έχουν μια διαδρομή σαράντα αιώνων».

kathimerini.gr