Αυτές είναι οι λιπαρές τροφές που μπορείς να τρως όταν κάνεις δίαιτα

Εδώ και χρόνια έχουμε την εντύπωση ότι οι λιπαρές τροφές μας κάνουν κακό και πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Προτιμούσαμε να υιοθετούμε δίαιτες και διατροφές χαμηλές σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά.

Ωστόσο, όσο και αν δεν μας ακούγεται σωστό, το λίπος αποτελεί μια από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ακόμη, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος με το να μειώνει την πείνα και την λαχτάρα για γλυκά, αυξάνοντας τον κορεσμό. 

Υπάρχουν κάποιες τροφές με λιπαρά που είναι καλό να κρατήσουμε ή να προσθέσουμε στη διατροφή μας, χωρίς όμως να το παρακάνουμε.

 

Αυγά
Ένα αυγό την ημέρα είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος. Ο συνδυασμός λίπους και πρωτεΐνης το κάνει μία από τις τροφές που σε κρατά χορτάτο μέχρι το γεύμα. Τα αυγά για πρωινό δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Έρευνα βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν αυγά για πρωινό, λάμβαναν λιγότερες θερμίδες ημερησίως σε σχέση με όσους έκαναν δίαιτα αλλά έτρωγαν άλλο πρωινό. Ξεκίνα με ένα αυγό και στη συνέχεια συνδύασε ένα ολόκληρο με 1-2 ασπράδια για να φτιάξεις ομελέτα. Μπορείς να φτιάξεις αυγά scramble με λαχανικά όπως σπανάκι, κρεμμύδια, ντομάτα και κολοκύθι με λίγο τυρί.

Ξηροί Καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λιπαρά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Λίγοι ξηροί καρποί μειώνουν την πείνα για περισσότερη ώρα σε σχέση με άλλα αμυλούχα προϊόντα. Μια χούφτα είναι ιδανική για σνακ.

Γάλα – γιαούρτι
Το να διαλέγουμε αποβουτυρωμένο γάλα ή με χαμηλά λιπαρά ήταν κάτι που κάναμε οι περισσότεροι που θέλαμε να χάσουμε κιλά. Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πλήρες γάλα κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα με την καρδιά. Διάλεξε γιαούρτι 2% αντί για 0% που θα σε κρατήσει παραπάνω.

Μπέικον
Κι όμως μπορείς να φας μπέικον! Αν φας λίγο από το κανονικό και δεν διαλέξεις ένα υποκατάστατο, δεν θα νιώσεις καταπίεση στη διατροφή σου. Ένα μικρό κέρασμα δεν θα σου κάνει κακό. Φάε δύο φέτες, που μπορείς να προσθέσεις στα αυγά ή στην σαλάτα σου. 

Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει κάνει μεγάλο «μπαμ» τον τελευταίο καιρό. Αυτό το κρεμώδες, μαλακό φρούτο σε κάνει να τρως λιγότερο ενώ σε κρατά ικανοποιημένο για περισσότερη ώρα. Οι θερμίδες του λίπους σε κάνουν να τρως λιγότερους υδατάνθρακες. Με κοτόπουλο σε σαλάτες είναι ιδανικό.

Βούτυρο
Το βούτυρο είναι αδιαμφισβήτητα «guilty pleasure» καθώς υπάρχει στα γλυκά. Έχει συγκεντρωμένο κορεσμένο λίπος, ωστόσο, αν το μετρήσεις μπορείς να καταναλώνεις λίγο. Χρησιμοποίησέ το έξυπνα και αραιά, σε πιάτα που δεν περιέχουν άλλο λίπος. 

Dressing σαλάτας
Το λίπος χρειάζεται για να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Ακόμη, τα υποκατάστατα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη. Τα έλαια είναι υγιή και φυσικά. Μπορείς να προσθέσεις λεμόνι ή ξύδι.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα περιέχει στοιχεία που έχουν οφέλη στην υγεία μας καθώς μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Το βούτυρο κακάο δεν αυξάνει την χοληστερόλη. Διάλεξε μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο και πάνω.

 

Πηγή: bovary