Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων ανακαλεί αντιηλιακό σε χάπια

  • Τρίτη, 10 Ιούλιος 2018 18:44
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Πρόκειται για ιατρικό δεδομένο που όλοι λίγο-πολύ έχουμε χωνέψει. Ήλιος χωρίς προστασία ίσον κίνδυνος και ακόμα κι όταν βαριόμαστε να πασαλειφθούμε από άκρη ως άκρη του κορμιού μας με αντιηλιακό παίρνουμε μία ανάσα και το κάνουμε σχεδόν μηχανικά, κάτω από την ομπρέλα, ρουφώντας παράλληλα και μία γουλιά φρέντο εσπρέσσο μέτριο.

Πάντως για όσους βαριούνται υπερβολικά πολύ η εταιρία Sunsafe Rx υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει σε αντιηλική προστασία σε βάθοςμόνο με τη χρήση ενός αντιηλιακού χαπιού.

Ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζει η εταιρία είναι πως αντί να γεμίζουμε αντιηλιακές κρέμες από πάνω μέχρι κάτω μπορούμε απλά να πάρουμε το σωστό χαπάκι, να πάμε στην παραλία και να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς ρίσκο και κίνδυνο.

Μία πολλά υποσχόμενη δήλωση, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων (Federal Drug Administration) όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η FDA προειδοποίησε το καταναλωτικό κοινό πως τα συγκεκριμένα χάπια «είναι παραπλανητικά και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία», κατονομάζοντας παράλληλα τέσσερις εταιρίες, ανάμεσά τους οι Sunsafe RX, Advanced Skin Brightening Formula, Solaricare και Sunergetic, που «κάνουν αναξιόπιστες δηλώσεις για την προστασία των καταναλωτών από τις βλάβες της έκθεσης στον ήλιο χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα». Η FDA απέστειλε μάλιστα επιστολές και καθεμία από τις εταιρίες ξεχωριστά, καλώντας τις να επανεξετάσουν τον τρόπο που διαφημίζουν τα προϊόντα τους. 

Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικοινώνησε με την εταιρία Sunsafe Rx, η οποία προσπάθησε πως «το Sunsafe Rx παρασκευάζεται με υλικά, που κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου», σημειώνοντας ωστόσο πως «το Sunsafe δεν διαφημίζεται ως αντηλιακό» και πως «οπωσδήποτε δεν λέμε στους καταναλωτές πως δεν χρειάζονται άλλη αντηλιακή προστασία ή πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό». 

Βέβαια στην ιστοσελίδα της εταιρία αναγράφεται το εντελώς αντίθετο με την υπόθεση να έχει φτάσει μέχει και το αμερικανικό κονγκρέσο. Αυτή τη στιγμή γερουσιαστές ζητούν την απομάκρυνση του χαπιού από την αγορά χαρακτηρίζοντας «το απάτη και πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία».

 

Πηγή: womantoc