Το σύκο,το ξερολούκουμο και ο τζουλαμάς έδωσαν τα βραβεία - Κοσμοσυρροή στη γιορτή γλυκού στον Αμπελούζο

Το γλυκό σύκο, το ξερολούκουμο και ο τζουλαμάς, χάρισαν τα βραβεία στη γιορτή γλυκού που πραγματοιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε ένα ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στο ποτάμι και κάτω από αιωνόβια πλατάνια στον Αμπελούζο.

Με μια σειρά κριτηρίων οι σεφ Νικόλαος Καστανάκης, Φωτεινή Μαστοράκη και Κωνσταντίνος Φραγκιαδάκης, αφού δοκίμασαν όλα τα γλυκά που τους παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες έκριναν και απένειμαν τα βραβεία ως εξής:

Πρώτο Βραβείο: Στο συνεταιρισμό γυναικών “Ιδαία γη” της Γέργερης για το γλυκό κουταλιού σύκο. Την απονομή έκανε ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Νίκος Ξυλούρης.

Δεύτερο βραβείο: Στον πολιτιστικό σύλλογο Γαλιάς για το ξερολούκουμο. Την απονομή έκανε ο εντεταλμένος σύβουλος παδείας και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης.

Τρίτο βραβείο: Στον πολιτιστικό σύλλογο Πόμπιας για τον τζουλαμά. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης.

Ήταν η τρίτη φορά που ο τοπικός πολιστικός σύλλογος διοργάνωσε τη γιορτή γλυκού και ήταν καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά στην οργάνωση αλλά και στην ποικιλία των εδεσμάτων που ως το τέλος της βραδιάς εξαφανίστηκαν αφού τα τραπέζια που είχαν στρωθεί γέμισαν και άδειασαν πάνω από δύο τρεις φορές.

Οι εννιά επίσημες συμμετοχές από πολιτιστικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς τα μέλη των οποίων δημιούργησαν με μεράκι όχι μόνον τα γλυκά για το διαγωνισμό αλλά και δεκάδες άλλα, αλλά και οι γυναίκες του Αμπελούζου που ετοίμασαν τα δικά τους γλυκά και τα πρόσφεραν στους καλεσμένους τους έδωσαν μια διαφορετική νότα στη βραδιά.

Ο διπλός χαρακτήρας της εκδήλωσης αναδείχθηκε και από πάγκους στους οποίους πωλήθηκαν χειροποίητα γλυκά και λικέρ αλλά και από την πώληση φαγώσιμων εδεσμάτων στην εκδήλωση τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για την ανέγερση ιερού ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στη μνήμη του Μιχάλη Λαζανάκη.