Ερευνα για τα φιλιά: Ποιος κάνει το πρώτο βήμα, προς τα πού σκύβουμε

Τα φιλιά δεν είναι μόνο απόλαυση, είναι και υγεία, όπως λένε οι ειδικοί

Τα φιλιά είναι υγεία… Είτε είναι παθιασμένα, είτε πεταχτά… Φιλώντας τον αγαπημένο σας, κινητοποιούνται 34 μύες του προσώπου, ενεργοποιούνται 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και απελευθερώνονται ορμόνες ευτυχίας.

Έρευνα που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Bild» δείχνει ότι τα 2/3 των ανθρώπων παγκοσμίως σκύβουν δεξιά το πρόσωπό τους για να φιλήσουν τον σύντροφό τους. Το 26% των ερωτηθέντων ανταλλάσσουν φιλιά όταν είναι στο σπίτι, το 14% όταν είναι σε κλαμπ. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν φιλήσει ποτέ κανέναν. Αυτό ισχύει για το 1% των ερωτηθέντων. Ίσως γιατί ποτέ δεν τόλμησαν;

Το 50% των ανδρών δήλωσαν ότι αυτοί κάνουν το πρώτο βήμα για το φιλί. Την πρωτοβουλία για το πρώτο φιλί λαμβάνει μόλις το 15% των γυναικών. Και μόλις τα χείλη των εραστών αγγίξουν το ένα το άλλο, τότε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα δίνουν ενεργοποιούνται στέλνοντας εντολή στον εγκέφαλο να απελευθερώσει ένα πραγματικό κοκτέιλ ορμονών ευτυχίας και αδρεναλίνης. Η καρδιά χτυπά ταχύτερα και πιο δυνατά, η πίεση ανεβαίνει, αισθανόμαστε έξαψη.

Το 10% δήλωσαν ότι το φιλί που τους έμεινε αξέχαστο δόθηκε στη μέση του δρόμου. Ήταν παθιασμένο και αυθόρμητο, όπως στο Χόλιγουντ.

Πάντως, τα φιλιά δεν είναι μόνο απόλαυση, είναι και υγεία, όπως λένε οι ειδικοί. Η ανταλλαγή σάλιου λέγεται ότι προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι οι άνθρωποι που φιλιούνται πολύ, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην εργασία – και ακόμη λιγότερα τροχαία ατυχήματα.

protothema.gr