Ποια είναι τα 4 βασικά λάθη που (συνήθως) κάνουμε, όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου;

  • Κυριακή, 8 Ιούλιος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλώς όμορφα στολίδια που κοσμούν το πρόσωπό μας. Έχουν μια σοβαρή αποστολή: Να προστατεύουν τα μάτια μας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Ως εκ τούτου πρέπει να τα επιλέγουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην θυσιάζουμε την υγεία των ματιών στον βωμό της ομορφιάς.

Τα λάθη:

Συνήθως δίνουμε βάση στο σχήμα και το χρώμα του σκελετού των γυαλιών και όχι στους φακούς, που είναι το βασικό στοιχείο τους. Ο φακός πρέπει να επιτρέπει στο μάτι να αντιδρά φυσιολογικά στις αλλαγές του φωτός και να μπορεί να διακρίνει καλά όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης δεν πρέπει να δημιουργεί μεγάλη χρωματική παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Μπορείς να διαλέξεις το χρώμα που σε ξεκουράζει, αρκεί βέβαια να μην είναι πολύ σκούρο – πιο σκούρος φακός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μεγαλύτερη προστασία.

Δεν ελέγχουμε τους φακούς για παραμορφώσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα όπως ζαλάδες και πονοκεφάλους. Γι΄ αυτό, πριν αγοράσεις τα γυαλιά: Κράτησέ τα σε απόσταση 15-20 εκατοστών από τα μάτια σου και δες μέσα από αυτά μια σταθερή κάθετη και μια οριζόντια γραμμή, όπως η γωνία ενός κτιρίου και ένα παράθυρο. Οι γραμμές θα πρέπει να παραμένουν ευθείες. Αν κάποια από αυτές είναι κυματιστή, τότε υπάρχει παραμόρφωση στους φακούς. Επίσης οι επίπεδες επιφάνειες δεν θα πρέπει να φαίνονται καμπυλωμένες ή παραμορφωμένες.

Φόρεσέ τα και περπάτησε για λίγο σε εξωτερικό χώρο. Αν οι φακοί παραμορφώνουν την εικόνα, αυτό θα σου προξενήσει σύντομα μια ελαφριά ζαλάδα. Παρατήρησε τους φακούς προσεκτικά για να διαπιστώσεις ότι δεν έχουν γρατζουνιές, φυσαλίδες ή στρεβλώσεις.

Επιλέγουμε ακριβά γυαλιά ηλίου με τη βεβαιότητα ότι είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν την ιδανική προφύλαξη των ματιών. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Πρέπει να σιγουρευτείς ότι αποκλείουν το 99-100% των ακτινοβολιών UVA και UVB, καθώς και να ελέγξεις τους φακούς τους για τυχόν παραμορφώσεις (ναι, ακόμα και πανάκριβοι φακοί γνωστών εταιριών παρουσιάζουν σοβαρές παραμορφώσεις).

Από την άλλη και τα πολύ φθηνά γυαλιά συνήθως δεν διαθέτουν καλή προστασία. Έτσι μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Προτιμούμε την ομορφιά από την άνεση. Η επιλογή του σκελετού είναι θέμα προσωπικού γούστου, ωστόσο θα πρέπει να φροντίσεις να εφαρμόζει καλά στη μύτη και τα αυτιά σου, αλλά ταυτόχρονα να είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να μην ασκεί υπερβολική πίεση σε αυτά τα σημεία. Επίσης οι βλεφαρίδες δεν θα πρέπει να ακουμπούν στα γυαλιά.



Πηγή: bimag.gr