Έρχεται το τέλος της μπανάνας;

  • Σάββατο, 7 Ιούλιος 2018 18:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Η μπανάνα, το γευστικότατο αυτό φρούτο, κινδυνεύει με εξαφάνιση.  Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια ειδική ποικιλία στη Μαδαγασκάρη θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους αφού η επονομαζόμενη «ασθένεια του Παναμά» απειλεί τις καλλιέργειες μπανάνας.

Ωστόσο, η παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας μπανάνας κινδυνεύει εξαιτίας μιας λοιμώδους νόσου που προσβάλλει τις φυτείες της Αυστραλίας, της νοτιοανατολικής Ασίας και περιοχών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η «νόσος του Παναμά» πιθανώς να εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική,τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μπανάνας διεθνώς.
Σήμερα οι καλλιεργητές ξέρουν ότι έχουν μόνο πέντε γνωστές ποικιλίες.

Οι επιστήμονες δίνουν μάχη με το χρόνο για να αναπτύξουν νέες ποικιλίες μπανάνας, αρκετά ισχυρές για να επιβιώσουν από τη «νόσο του Παναμά».

Η νόσος αυτή μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Σήμερα η ασθένεια απειλεί τις καλλιέργειες στην Ασία αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ΗΠΑ.

Η ποικιλία της Μαδαγασκάρης δεν είναι κατάλληλη για φαγητό,αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος μπανάνας μέσω της διασταύρωσης.
Την ίδια ώρα, τα εναπομείναντα δένδρα μπανάνας στα δάση της Μαδαγασκάρης απειλούνται από την υλοτομία, τις πυρκαγιές και τη γεωργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Daily Star». 

Το θρεπτικό αυτό φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Μόνο οι κάτοικοι της Βρετανίας καταναλώνουν ετησίως πάνω από 5 δισεκατομμύρια μπανάνες.

Λόγω χαμηλής τιμής,γεύσης και θρεπτικότητας, θεωρείται βασική τροφή στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, η «βιομηχανία» μπανάνας αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρώτο Θέμα