Νέτι Στίβενς, η γενετίστρια που ανακάλυψε πως καθορίζεται το φύλο

  • Σάββατο, 7 Ιούλιος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Αμερικανίδα βιολόγος και γενετίστρια, που ανακάλυψε ότι το φύλο ενός ανθρώπου καθορίζεται από το φυλετικό χρωματόσωμα.

Η Νέτι Στίβενς γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1861 στην κωμόπολη Κάβεντις της πολιτείας Βερμόντ των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή της από το Κολέγιο Γουέστφιλντ της Μασαχουσέτης, δίδαξε μαθηματικά, ζωολογία, λατινικά και αγγλικά στην μέση εκπαίδευση, ενώ δούλεψε και ως βιβλιοθηκάριος. Η αγάπη της για τη ζωολογία, την ώθησε να τελειοποιήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου έλαβε πτυχίο (1899) και μάστερ (1900).

Συνέχισε τις σπουδές της στην κυτταρολογία στο Κολέγιο Μπριν Μαρ της Πενσυλβάνιας, όπου και παρέμεινε ως ερευνήτρια της Πειραματικής Μορφολογίας. Στη συνέχεια εργάστηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως ερευνήτρια στην κυτταρολογία, ιδιαίτερα στην ανάλυση των γεννητικών κυττάρων και την ιστολογία της αναγέννησης στις Πλανάριες και τα Υδρόζωα, ενώ ερεύνησε τον φυλοκαθορισμό στα σκαθάρια, στις μύγες, στα φυτά και τις αφίδες (μελίγκρες).

Είναι περισσότερο γνωστή για τη συνεισφορά της στη θεωρία του φυλοκαθορισμού. Το 1906 η Στίβενς και ο συμπατριώτης της ζωολόγος και γενετιστής Έντμουντ Μπίτσερ Γουίλσον (1856-1939), ανακάλυψαν, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ότι το φύλο καθορίζεται από τα χρωματοσώματα Χ και Υ. Ήταν ανακάλυψη μεγάλης σημασίας για τη Γενετική, γιατί καθιέρωσε τη σχέση μεταξύ κυτταρολογίας και κληρονομικότητας.

Η Νέτι Στίβενς πέθανε στις 4 Μαΐου 1912, σε ηλικία 50 ετών. Έπασχε από καρκίνο του μαστού.

sansimera.gr

Αφηστε καποιο σχολιο