Χιλιάδες επισκέπτες ζουν το όνειρο στη γιορτή Κρητικής διατροφής στο Ρέθυμνο - Φωτογραφίες και το σημερινό πρόγραμμα

  • Παρασκευή, 6 Ιούλιος 2018 15:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις


Πέμπτη, 5 Ιουλίου και πέμπτη ημέρα για την 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, καθώς περισσότερα από 1500 άτομα βρέθηκαν στον Δημοτικό Κήπο, απολαμβάνοντας πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα.
Οι μικροί επισκέπτες, μυήθηκαν στα μυστικά της κηροποιείας από τους ειδικούς του Κέρινου Κόσμου (Αφοί Σκαλιδάκη), και μέσα από αντιπροσωπευτικές εικόνες και παιχνίδι, έμαθαν για τη συγκομιδή και τις τεχνικές επεξεργασίας τού φυσικού κεριού, ενώ δημιούργησαν και τα δικά τους χρωματιστά κεράκια με πολλή φαντασία.
Στη σκηνή του Δημοτικού Κήπου, βρέθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός Μινωική Γη, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν προϊόντα με αλόη και φραγκόσυκο, ενώ ετοιμάστηκαν και συνταγές για όλους τους επισκέπτες. Η Μινωική Γη, εκτός από το περίφημο ποτό οπούντια, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά smoothies και πόσιμη αλόη, ενώ όλες οι δημιουργίες τους (μαρμελάδες, chutneys κ.α.), βρίσκονται στο αντίστοιχο περίπτερο της έκθεσης με τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι συνεχίζουν καθημερινά να εξυπηρετούν και να ενημερώνουν με χαμόγελα και πολλές δοκιμές μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Παράλληλα με τις δημιουργικές συνταγές της Μινωικής Γης, η Ομάδα Zumba και Piloxing της Κατερίνας Κυριανιτάκη, παρουσίασε με ενθουσιασμό και αστείρευτη ενέργεια τα νέα της προγράμματα, κερδίζοντας με τον ρυθμό της, πολλούς επισκέπτες.
Μια δυνατή ομάδα επαγγελματιών του κρασιού, είχε το δικό της σημείο στον Δημοτικό Κήπο, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την κρητική ποικιλία, λιάτικο. Έτσι, λοιπόν, ο οινολόγος-οινοποιός Στέλιος Κλάδος και οι οινοχόοι Υρώ Κολιακουδάκη, Εύη Δενδράκη, Γιάννης Παπαδομανωλάκης, Διονύσης Αναστασόπουλος και Ελένη Καλογεράκη, υποδέχτηκαν παλιούς, αλλά και πολλούς νέους φίλους αυτής της εξαιρετικής τοπικής, γηγενούς ποικιλίας, η οποία δίνει ροζέ, κόκκινα ξηρά, καθώς και λιαστά γλυκά κρασιά. Στην παρέα τους βρέθηκε και ο νέος οινοποιός Παύλος Κουρκουλός, και όλοι μαζί, με κατανοητό τρόπο και πολύ κέφι, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ζύμωσης και παραγωγής, τα αρώματα, τον χαρακτήρα και τους αμέτρητους γαστρονομικούς συνδυασμούς που προσφέρει το λιάτικο, το «pinot-noir» της Κρήτης. Το κοινό δοκίμασε διαφορετικές οινοποιήσεις του λιάτικου, ανακαλύπτοντας έτσι τη δυναμική που έχει η ποικιλία. Οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν και υπήρξε κοινή παραδοχή ότι τα κρητικά κρασιά, πραγματοποιούν συνεχώς βήματα εξέλιξης. Όλες οι φιάλες από το λιάτικο κρασί, ήταν προσφορά των οινοποιών μελών του Wines of Crete.
Και, αφού «ανοίξανε μπουκάλια, έπεσε έρωτας» για τον Κώστα Μακεδόνα, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή τού κατάμεστου Δημοτικού Κήπου, ερμηνεύοντας παλιές και νέες επιτυχίες του και ανεβάζοντας στα ύψη τη διάθεση όλων των επισκεπτών. Μαζί του, η Γιάννα Φαφαλιού, παρουσίασε το καινούργιο της single Θάλασσά μου (σε στίχους S. Μπαλτζή και μουσική Σ. Βόσσου), ενώ και οι δύο, πρόσφεραν ένα πρόγραμμα με ντουέτα, τραγούδια από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και δυνατές προσωπικές ερμηνείες, παρασύροντας το κοινό σ’ένα πραγματικά διασκεδαστικό μουσικό ταξίδι.


Το πρόγραμμα για την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018:
19:00
1ο πρόγραμμα: Το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου!
Το διδακτικό προσωπικό του κέντρου προσχολικής αγωγής ΚΕΡΑΖΩΖΑ, μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες και εργαστήρια, θα παρουσιάσει το λάδι που,
πραγματικά, αποτελεί χρυσάφι για τη διατροφή μας! 
Υποστηρικτής προγράμματος με λάδι & παράγωγα προϊόντα η εταιρεία: EL RENIERIS & CO
Επιμέλεια: Ειρήνη Γρηγοράκη και οι συνεργάτες της
2ο πρόγραμμα: Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Ρεθύμνης παρουσιάζουν, με την εκλεκτή εικαστικό Κατερίνα Γιαβρίδη, ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά! Τίτλος του «Ζωγραφίζοντας με το αμπέλι».
Από τον αρχαίο καιρό ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το αμπέλι όχι μόνο για να γευτεί τον καρπό του και να χαρεί με το κρασί του, αλλά και για να αφήσει το
στίγμα του. Πολλά υλικά ζωγραφικής έχουν σαν κύριο συστατικό κάποιο κομμάτι από το αμπέλι! Ας τα γνωρίσουμε!!!
Παρουσίαση-επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός- εκπαιδευτικός
20:00
Καλάθια με κρασί-Wine Baskets:
Διαδραστική παρουσίαση και ταίριασμα κρητικών ποικιλιών και γευστικών αρωμάτων από την οργανωτική ομάδα του Recevin Rethymno.
21:30 
Συναυλία με τον Δώρο Δημοσθένους – LETS SWING AGAIN
Όταν το χθες γίνεται σήμερα – DOROS DEMOSTHENOUS & BAND live
Ο Δώρος Δημοσθένους, ο performer που εντυπωσιάζει και ξεσηκώνει το κοινό με τις ερμηνείες του και την εκρηκτική του σκηνική παρουσία, με μουσικό ένστικτο και εκλεκτικό γούστο, μάς προσκαλεί παρέα με τους εξαίρετους μουσικούς του, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στους ρυθμούς του swing και του rock & roll, σε ύφος ρετρό «… όταν το χτες γίνεται σήμερα…».



Το πρόγραμμα για το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018:
19:00 
«ΛΑΔΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ Μ’ ΕΝΑ ΜΥΘΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»
Διαδραστικό εργαστήρι αφήγησης από τη γνωστή και αγαπημένη στα παιδιά αφηγήτρια, ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ. Αφήγηση παραμυθιών και μύθων για το λάδι, το ψωμί και το κρασί. Ακολουθούμε τη μακριά πορεία του λαδιού, του κρασιού και του ψωμιού, μέσα από τις ιστορίες και τα τραγούδια που τραγουδάμε.
Εργαστήρι ζωγραφικής και κούκλας, όπου θα τυπώσουμε σταφύλια και αμπέλια και θα δώσουμε μορφή στον θεό του κρασιού, τον Διόνυσο, με μια απλή μαρότα.
Παρουσίαση-επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ, αφηγήτρια-εικαστικός-σκηνογράφος
20:00
Συνταγές με κρητικά τυριά Αμάρι:
Δημιουργεί και παρουσιάζει η Εύα Παρακεντάκη
21:00 
Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Ρίζες της Κρήτης». Παίζει ο Δήμητρης Πιγουνάκης με το συγκρότημά του.
21:30
Συναυλία με τη ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ
Το κορίτσι που βγαίνει στη σκηνή χωρίς παπούτσια, εύκολα θα οδηγήσει και τα δικά μας
πόδια να χορέψουν στους ρυθμούς της, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να αφεθούμε και να πάμε παρέα την πιο ωραία βόλτα! Μαζί της, πάντοτε οι πολύτιμοι συνεργάτης της:
Άγγελος Αϊβάζης-κιθάρες/γιουκαλίλι, Βαγγέλης Κατσαρέλης-τρομπέτα, Αριέτα Σαϊτά-βιολί, Γιώργος Κωστελέτος-Τύμπανα, Γιώργος Μουχτάρης-κοντραμπάσο, Μάρκος Χαϊδεμένος-πιάνο/επιμέλεια ενορχηστρώσεων
Επιμέλεια Ήχου: Νίκος Παππάς
Συντονισμός Παραγωγής: Σίσσυ Νικολαΐδη



Τιμή Εισιτηρίων:
Παιδιά έως 6 ετών: ΔΩΡΕΑΝ είσοδος 
Παιδιά 6-12 ετών: 2 €
Από 12 ετών και άνω: 5 €
2 γονείς / κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών, τα παιδιά ΔΩΡΕΑΝ
Διοργάνωση:
Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης 
Δήμος Ρεθύμνης
Επιμελητήριο Ρεθύμνης