Τελικά τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα φρούτα είναι πιο θρεπτικά;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείς να καταναλώνεις καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα φρέσκα φρούτα δεν είναι πάντα διαθέσιμα (π.χ. μούρα), με αποτέλεσμα τα κατεψυγμένα να αποτελούν μία εύκολη εναλλακτική και σε κάποιες περιπτώσεις μία οικονομικότερη λύση.

Ποια όμως είναι η καλύτερη επιλογή;

 

Συγκομιδή, μεταποίηση και μεταφορά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συχνά συλλέγονται πριν να είναι πλήρως έτοιμα. Η μεταφορά και η αποθήκευση τους μπορεί να διαρκέσει από 3 ημέρες έως και 12 μήνες για ορισμένα είδη προϊόντων.

Από την άλλη, τα κατεψυγμένα συλλέγονται γενικά κατά την αιχμή της ωρίμανσης τους. Συχνά πλένονται, ξεφλουδίζονται, καταψύχονται και συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους.

 

Θρεπτικά συστατικά

Ορισμένες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αρχίζουν να μειώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερη η κατανάλωση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται.

*Η παραγωγή κατεψυγμένων με αυτή των φρέσκων είναι σχετικά παρόμοια. Η μείωση των θρεπτικών συστατικών στα κατεψυγμένα προϊόντα είναι γενικά μικρές.

*Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών παραμένουν σχετικά σταθερά μετά την κατάψυξη.

*Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα φρέσκα που αποθηκεύονται στο σπίτι για αρκετές μέρες.

 

Συμπέρασμα

Αναμφισβήτητα, τα φρέσκα φρούτα από κάποια λαϊκή αγορά ή της δικής μας παραγωγής είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν ψωνίζεις από supermarket, τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να είναι παρόμοια, ή σε κάποιες περιπτώσεις και πιο θρεπτικά ακόμα από τα φρέσκα. Καλύτερα να επιλέγεις έναν συνδυασμό από φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά αν θες να λάβεις ένα μεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών.

 

Πηγή: savoirville