Εσύ ξέρεις να ζητάς σωστά συγγνώμη;

  • Πέμπτη, 5 Ιούλιος 2018 19:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ζητάνε πολύ συχνά συγγνώμη, ζητάνε συγγνώμη ακόμη και στις περιστάσεις που δεν φταίνε καθόλου, αλλά νιώθουν την υποχρέωση να πάρουν την ευθύνη.

Υπάρχουν μετά κι εκείνοι που δεν ζητάνε ποτέ συγγνώμη και για όλα τους φταίει κάποιος άλλος. Μήπως τόσο καιρό όλοι ζητάμε με λάθος τρόπο συγγνώμη;

Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς, υπάρχει ένας σωστός κι ένας λανθασμένος τρόπος να ζητάμε συγγνώμη. Ο πρώτος είναι αρκετά θεραπευτικός τόσο για τους “ένοχους” όσο και για τους αδικημένους. Ο δεύτερος απλά μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερη δυσαρέσκεια.

Ο λάθος τρόπος να ζητάει κανείς συγγνώμη είναι να πει ότι λυπάμαι που είσαι τόσο αναστατωμένος, νιώθω πραγματικά λυπημένος, με ενοχλεί όταν… Αυτός ο τρόπος είναι λάθος, γιατί είναι σαν να κατηγορείς κάποιον και να μη λυπάσαι ο ίδιος.

Ποια είναι τα σωστά βήματα για να ζητήσεις συγγνώμη;

Μια πραγματική, ειλικρινής και σωστή συγγνώμη αποτελείται από τρία μέρη:

- Αναγνωρίζουμε πώς η πράξη μας επηρέασε κάποιο άλλο άτομο.
- Ζητάμε συγγνώμη και λέμε πόσο λυπούμαστε.
- Περιγράφουμε τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια για να διορθώσουμε το λάθος προκειμένου να μη συμβεί ξανά.

Δεν απολογούμαστε ούτε δικαιολογούμε τις πράξεις μας. Όταν έχουμε κάνει κάτι λάθος, ζητάμε συγγνώμη με ώριμο τρόπο και προσπαθούμε να διορθώσουμε τις πράξεις μας κι όχι να κατηγορήσουμε κάποιον άλλον.

Βεβαία, να σημειώσουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να ζητάμε συγγνώμη, αλλά δεν είπαμε ποτέ ότι είναι και ο πιο εύκολος. Αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.

 

Πηγή: ipop.gr