Μήπως πλένεις τα χέρια σου με λάθος τρόπο;

  • Πέμπτη, 5 Ιούλιος 2018 18:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να φαίνεται μια σχετικά απλή κι εύκολη διαδικασία (πόσο λάθος μπορεί να πάει δηλαδή;), όμως, μια νέα μελέτη διαπιστώνει πως το 97% των φορών που πλένουμε τα χέρια μας, το κάνουμε τελείως λάθος!

Όχι δεν είσαι ούτε εσύ αθώος! Πιθανότατα πλένεις τα χέρια σου λάθος όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες μας δείχνουν τον σωστό τρόπο!

Η μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνει ότι οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να πλύνουν τα χέρια τους σωστά με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που προτείνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο λέει ότι το πλύσιμο των χεριών για λιγότερο χρόνο σημαίνει ότι αφαιρούνται λιγότερα μικρόβια.

Η μελέτη έβαλε 383 άτομα σε έξι δοκιμαστικές εγκαταστάσεις κουζίνας και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά!

Σύμφωνα με τη μελέτη, το λάθος πλύσιμο των χεριών οδήγησε σε μόλυνση. Αυτό συνέβη γιατί πολλοί συμμετέχοντες μετέφεραν τα βακτηρίδια στα δοχεία μπαχαρικών ενώ έπλαθαν μπιφτέκια, ενώ πολλοί άλλοι μετέφεραν μικρόβια στα χερούλια του ψυγείου επειδή δεν είχαν πλύνει σωστά τα χέρια τους.

«Δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να αισθανθείτε τα βακτηρίδια», δήλωσε η Carmen Rottenberg, αναπληρωτής υφυπουργός για την ασφάλεια των τροφίμων στο USDA. «Απλά πλένοντας τα χέρια σας σωστά, μπορείτε να προστατέψετε την οικογένειά σας και να αποτρέψετε τα βακτηρίδια από το να μολύνουν το φαγητό σας και τις περιοχές- κλειδιά στην κουζίνα σας».

Ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου είναι ο εξής:

- Αφήνεις νερό να τρέξει πάνω τους ενώ τα τρίβεις μεταξύ τους.
- Κλείνεις τη βρύση και προσθέτεις σαπούνι στα χέρια σου.
- Τρίβεις μεταξύ τους τα χέρια σου, επιμένοντας σ’ όλα τα σημεία: Ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω απ’ τα νύχια, στην παλάμη, στο πάνω μέρος της παλάμης.
- Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Ξεπλένεις καλά τα χέρια σου βάζοντάς τα κάτω απ’ το νερό.
- Σκουπίζεις καλά τα χέρια σου με μια καθαρή πετσέτα.

 

Σημείωση!

Τα βακτηρίδια είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε υγρές πετσέτες και πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερους από έναν σκοπούς, όπως το σκούπισμα των πάγκων, των συσκευών και το στέγνωμα των χεριών. Επομένως, κράτα μια πετσέτα για κάθε χρήση!

 

Πηγή: ipop.gr