Κετογονική δίαιτα: Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι «δουλεύει»

Η κετογονική δίαιτα είναι μία από τις δίαιτες που βρίσκονται φέτος στο διατροφικό προσκήνιο.

Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που εστιάζει στην κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και στον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων με σκοπό την καύση του συσσωρευμένου λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο οργανισμός πρέπει να περάσει στη φάση της κέτωσης, όπως λέγεται, όπου ο οργανισμός κάνει μια «στροφή» στην πηγή από την οποία αντλεί ενέργεια. Ενώ η κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες, στην κέτωση μεταβολίζονται τα λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας. Για να διατηρηθεί ο οργανισμός σε κατάσταση κέτωσης, η πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20-30 γραμμάρια την ημέρα. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι βατόμουρα δίνει 6 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ μισό αβοκάντο 2 γραμμάρια.

Αν έχετε ξεκινήσει κι εσείς τη μοδάτη κετογονική δίαιτα, πώς θα καταλάβετε ότι το σώμα σας βρίσκεται σε φάση κέτωσης;

1. Δυσάρεστη αναπνοή: Όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τα λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας, παράγονται διάφορα υποπροϊόντα όπως η ακετόνη. Τα υποπροϊόντα αυτά αποβάλλονται με την αναπνοή και τα σωματικά υγρά (ούρα και ιδρώτας), προσδίδοντάς τους μια δυσάρεστη μυρωδιά.

2. Κόπωση: Η απότομη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων συνοδεύεται από ένα αίσθημα εξάντλησης και υπνηλίας. Μέχρι το σώμα να προσαρμοστεί στην κέτωση, καλό είναι να αποφεύγονται κοπιαστικές δραστηριότητες.

3. Κράμπες: Η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ηλεκτρολυτών και μετάλλων στο σώμα. Για τις κράμπες ευθύνεται συγκεκριμένα η απορρύθμιση των επιπέδων καλίου, νατρίου και μαγνησίου. Για να μετριαστεί αυτή η «παρενέργεια» της κετογονικής δίαιτας, συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών πηγών λιπαρών που παρέχουν ταυτόχρονα σημαντική ποσότητα μετάλλων, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

4. Δυσκοιλιότητα: Δύο είναι οι λόγοι που η κετογονική δίαιτα προκαλεί δυσκοιλιότητα. Από τη μία, είναι πολύ χαμηλή η πρόσληψη φυτικών ινών και από την άλλη δεν παράγεται στον οργανισμό αρκετό γλυκογόνο από τους υδατάνθρακες, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου. Για να αποφευχθεί το πρόβλημα, καλό είναι οι υδατάνθρακες που επιλέγονται στο πλαίσιο της κετογονικής δίαιτας να είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μερικά καλά παραδείγματα είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Αν ακολουθείτε σωστά τη δίαιτα, η διάρκειά τους θα είναι πολύ μικρή. Μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στη μετάβαση από την καύση υδατανθράκων στην καύση λιπαρών η λειτουργία των επιμέρους συστημάτων και οργάνων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, αυτό μάλλον σημαίνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων ξεπερνά τη συνιστώμενη και ο οργανισμός δεν παραμένει σταθερά σε κατάσταση κέτωσης.

 

Πηγή: menshealth.com