Διακοπές στο σπίτι: 10 τρόποι για να περάσετε τέλεια με τα παιδιά σας

  • Τετάρτη, 4 Ιούλιος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ο Ιούλιος είναι επιτέλους εδώ και πολλοί ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο προορισμό. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που (και) φέτος δεν θα καταφέρουν να φύγουν από την πόλη τους για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Θα κάνουν αυτό που λέμε «διακοπές στο σπίτι». Και για να είμαι ειλικρινής, από τότε που έγινα μαμά, βρίσκω αυτή την ιδέα αρκετά δελεαστική. Όσοι έχετε παιδιά, ειδικά σε μικρές ηλικίες, γνωρίζετε, ότι το θέμα «διακοπές» μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό και αγχωτικό. Δεν αρνούμαι, ότι μου αρέσουν πολύ οι βουτιές σε γαλάζια νερά και οι απογευματινές βόλτες σε νησιωτικά σοκάκια, αλλά η όλη διαδικασία προετοιμασίας με τα παιδιά είναι πολύ στρεσογόνα, ενώ – για να τα λέμε όλα – τα οικονομικά μας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν τις εξορμήσεις στα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Αν κι εσείς ανήκετε στην ίδια κατηγορία με τη δική μου οικογένεια και φέτος δεν μπορείτε, αλλά και δεν θέλετε, να ξεπακετάρετε βαλίτσες σε κάποιο νησί, διαβάστε πώς θα περάσετε  ξεκούραστες και διασκεδαστικές διακοπές στο σπίτι με τα παιδιά.

Γίνετε τουρίστες στην πόλη σας

Επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη σας. Αρκετά συχνά, θεωρούμε δεδομένα μνημεία, μουσεία και χώρους που έχουν να προσφέρουν πολλά, επειδή ακριβώς είναι… δίπλα μας. Προσποιηθείτε, ότι είστε τουρίστες και μαζί με τα παιδιά επισκεφθείτε αυτούς τους χώρους τώρα που έχετε ελεύθερο χρόνο.

Κάντε βόλτες με τα ποδήλατα

Τα παιδιά λατρεύουν τα ποδήλατα. Λατρεύουν, επίσης, να πηγαίνουν βόλτες και να παίζουν μαζί σας. Συνδυάστε αυτές τις δύο αγάπες τους και επισκεφθείτε ένα από τα πολλά πάρκα της πόλης μας για να τρέξετε ώρες με τα ποδήλατά σας.

Δείτε μια ταινία

Φτιάξτε το δικό σας σινεμά στο σπίτι ή καλύτερα επισκεφθείτε τον πιο κοντινό σας θερινό κινηματογράφο. Εσείς θα νομίσετε, ότι βρίσκεστε κάπου μακριά – έστω και για λίγο – και τα παιδιά θα ζήσουν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής τους.

Μαγειρέψτε μαζί

Φτιάξτε το μεσημεριανό, το βραδινό ή το γλυκό της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ θα διασκεδάσετε με αυτή τη διαδικασία και θα εκπλαγείτε με τις ιδέες που έχουν τα μικρά στην κουζίνα. Φτιάξτε μπισκότα, σάντουιτς, γλυκά, ακόμα και παγωτό. Φυσικά, μετά την παρασκευή των εδεσμάτων και η καθαριότητα θα γίνει από κοινού.

Βουτιές

Δεν λείπουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γι’ αυτό ετοιμαστείτε για μια μονοήμερη βόλτα στις παραλίες της περιοχής σας. Κι αν δεν έχετε κοντά σας θάλασσα ή δεν θέλετε να βουτήξετε σε αλατισμένα νερά, σίγουρα κάπου κοντά  σας θα υπάρχει μια πισίνα για να δροσιστείτε. Ετοιμάστε μαζί με τα παιδιά τα σνακ της παραλίας, πάρτε όλα τα απαραίτητα και καλές βουτιές.

Διαβάστε

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για να διαβάσετε εκείνο το βιβλίο που θέλετε εδώ και καιρό. Ξεκινήστε την ανάγνωση και θα δείτε, ότι και τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Μπορείτε, αν θέλετε, να ορίσετε την ώρα της ανάγνωσης στο σπίτι. Να κάθεστε μαζί με τα παιδιά και να χαλαρώνετε διαβάζοντας.

Χειρο - τεχνίστε

Οι διακοπές στο σπίτι είναι ευκαιρία να δημιουργήσετε. Ζωγραφίστε, κόψτε χαρτόνια, παίξτε με πλαστελίνες και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να εκφραστεί, παρέα με εκείνη του παιδιού.

Πηγαίνετε σε μία συναυλία ή σε ένα φεστιβάλ

Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους και τα παιδιά θα περάσουν αξέχαστα σε μία συναυλία ενός αγαπημένου τους καλλιτέχνη. Και – πιστέψτε μας – το ίδιο θα κάνετε και εσείς.

Κάντε σπα

Ορίστε μία μέρα ως μέρα απόλυτης χαλάρωσης και οργανώστε ένα σπα στο σπίτι. Φτιάξτε τα νύχια σας, κάντε μάσκεςκαι χαλαρώστε στον καναπέ σας. Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, αλλά να κάνουν όσα αρμόζουν στην ηλικία τους. Για παράδειγμα, τα αγόρια μπορούν να μείνουν λίγη ώρα στην μπανιέρα τους (αν τα εμπιστεύεστε μόνα στο νερό) και τα κορίτσια να κάτσουν μαζί σας και να φτιάξετε τα μαλλιά σας.

Αφήστε μία μέρα ελεύθερη για τα παιδιά

Δώστε τους την ευκαιρία να διαλέξουν εκείνα τι θα κάνετε μία μέρα. Αφήστε τα να οργανώσουν την ημέρα σας, απλώς θέστε από πριν κάποια όρια. Έτσι θα αποφύγετε την απογοήτευση στα μάτια τους αν δεν μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις τους.

infokids.gr