Δεν κοιμάται για μεσημέρι; 3 τέλειες λύσεις για χαλάρωση χωρίς οθόνες

  • Παρασκευή, 6 Ιούλιος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ένα από τα συχνότερα παράπονα των μαμάδων με μικρά παιδάκια είναι το γεγονός ότι τα...
μεσημέρια δίνουν "μάχη" για να τα βάλουν στο κρεβάτι για ύπνο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο μεσημεριανός ύπνος είναι ευεργετικός για τα μικρά παιδιά, αφού καλμάρει τα νεύρα και προσφέρει ηρεμία. Αντίθετα, η έλλειψή του, κυρίως στις ηλικίες δύο με πέντε, προκαλεί νευρικότητα και γκρίνια.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν το νηπιάκι μας αρνείται πεισματικά να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, φωνάζει, γκρινιάζει και βγαίνουμε εκτός εαυτού καθώς δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε έστω και ελάχιστα, έπειτα από μια απαιτητική ημέρα;

To Infokids.gr σας προτείνει 3 δοκιμασμένες λύσεις που θα βοηθήσουν το παιδί να παραμείνει ήσυχο στο κρεβατάκι του χωρίς απαραιτήτως να κοιμηθεί για μεσημέρι. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η κούραση από τις πρωινές δραστηριότητες και το μπάνιο στη θάλασσα συχνά, αντί να κάνει το παιδί να νυστάζει, του προκαλεί έξτρα εκνευρισμό.

Για να κάνετε ευκολότερη τη μετάβαση από την ώρα της έντασης στην ώρα της χαλάρωσης, δοκιμάστε τα παρακάτω:

Διαβάστε του ένα παραμύθι
Ξαπλώστε παρέα με το παιδί στο κρεβάτι του και αρχίστε να του διαβάζετε το παραμύθι που διάλεξε εκείνο από τη βιβλιοθήκη του. Αφήστε το παιδί  να κρατάει μαζί με εσάς το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες. Καθώς διαβάζετε την ιστορία, να του δείχνετε συγχρόνως τις φωτογραφίες ή τις εικόνες για τις οποίες μιλάτε. Ανά διαστήματα, μην διστάζετε να παραλείπετε λέξεις ή κομμάτια της αφήγησης και να ζητάτε από το παιδί να πει τη συνέχεια της ιστορίας. Η διαδικασία θα το αποφορτίσει και θα του δώσει τη δυνατότητα να μεταφερθεί νοερά στην αφήγηση, ενώ μπορεί και να το νανουρίσει.

Δώστε του ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για να απασχοληθεί
Ένας έξυπνος και συνάμα δημιουργικός τρόπος για να απασχοληθεί το παιδί στο κρεβάτι του το μεσημέρι, αν δεν θέλει να κοιμηθεί, είναι να του δώσετε ένα βιβλίο δραστηριοτήτων όπου μπορεί να ζωγραφίσει, να σχεδιάσει, να λύσει γρίφους, να εντοπίσει κρυμμένα σκίτσα μέσα στις ζωγραφιές, να απαντήσει σε ερωτήσεις κατανόησης, να μάθει τους αριθμούς, τα χρώματα και τα σχήματα. Μέσα από τέτοιου είδους βιβλία, μάθηση και διασκέδαση συνδυάζονται μοναδικά και το παιδί προσχολικής ηλικίας καλλιεργεί τη σκέψη, την παρατηρητικότητα και τις δεξιότητές του, με ευχάριστο τρόπο. Μια ιδανική ιδέα απασχόλησης των παιδιών τα μεσημέρια του καλοκαιριού, είτε είστε στο σπίτι είτε έχετε πάει διακοπές. Μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο θα σας βοηθήσει πολύ να επιλέξετε ένα τέτοιο βιβλίο που να ταιριάζει στην αισθητική σας, αλλά κυρίως στα ενδιαφέροντα και στην ηλικία του παιδιού σας.

Ακούστε παραμύθια μέσω QR code
Ξέρετε ότι υπάρχουν παιδικά βιβλία με ειδικό QR code, ώστε ο λιλιπούτειος βιβλιόφιλος να έχει τη δυνατότητα να ακούσει τον συγγραφέα του βιβλίου να διαβάζει δυνατά την ιστορία του και να μεταφέρει το παιδί στη μαγεία της αφήγησης; Πρόκειται για μια καινοτομία των εκδόσεων Μεταίχμιο που θα λατρέψουν μικροί αλλά και μεγάλοι. Τα παιδιά ξαπλώνουν αναπαυτικά στο κρεβάτι, σαρώνετε το QR code που βρίσκεται σε εμφανέστατο σημείο, στο οπισθόφυλλο κάθε βιβλίου της σειράς, με το smartphone ή το tablet και αυτομάτως το παιδί ακούει τον συγγραφέα να εξιστορεί την αφήγηση με μουσική υπόκρουση. Ένας έξυπνος και άκρως πρωτότυπος τρόπος των εκδόσεων Μεταίχμιο για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία αλλά και να χαλαρώνει στο κρεβάτι του, όπως θέλει ανά πάσα στιγμή. Η αφήγηση του συγγραφέα γίνεται με γλαφυρό και ζωηρό τρόπο, μεταφέρει καλύτερα το παιδί στην πλοκή της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα "λύνει" τα χέρια του γονιού όταν δεν μπορεί να διαβάσει ο ίδιος στο παιδί το παραμύθι ή όταν εκείνος θέλει να κοιμηθεί, ενώ το παιδί όχι. Μάλιστα, με την επιλογή αποθήκευσης της ηχογράφησης στη συσκευή, τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών, το ακολουθούν όπου κι αν πάει και είναι... ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια των καλοκαιρινών διακοπών!

infokids.gr