Έχεις δίκιο!;;;; Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Τρίτη, 3 Ιούλιος 2018 15:55
  • Συντακτική Ομάδα
  • Έχεις Mail

Είναι πολλά τα πράγματα που αμφιβάλλεις, είναι πολλά εκείνα που έχεις στο μυαλό σου και εκείνα που μπορείς και βλέπεις στους άλλους. Τα βλέπεις νομίζεις καθαρά όταν βλέπεις αρνητικά και εκ των υστέρων πιστεύεις ότι δικαιώθηκες.

Όμως όταν προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου στις αγωνίες σου, στις πεποιθήσεις σου και στα στερεότυπά σου για τους άλλους, τότε σαν από θαύμα η συμπεριφορά των άλλων γίνεται ακριβώς όπως την είχες προβλέψει, γιατί άθελά σου, προσαρμόζεις τη δική σου συμπεριφορά στις πεποιθήσεις σου για τους άλλους και άθελά σου  προκαλείς με αυτό τον τρόπο την αναμενόμενη από εσένα και προβλεπόμενη αρνητική συμπεριφορά.

Γιατί εμείς οι άνθρωποι τέλεια όντα δεν είμαστε. Έχουμε τις αγωνίες, τις φοβίες και τις εντάσεις μας. Τα πάνω και τα κάτω μας. Όταν λοιπόν εμείς οι άτεγκτοι, βάζουμε τον πήχη, τον βάζουμε εκεί που θέλουμε εμείς, που νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο το ύψος και χεστήκαμε αν μπορούν να τον περάσουν οι άλλοι. Γιατί βλέπεις οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τον πήχη με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι είναι καλοί κολυμβητές αλλά δεν μπορούν να περάσουν ούτε ένα μέτρο εμπόδιο. Άλλοι είναι πανέξυπνοι αλλά δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα. Άλλοι είναι όμορφοι ή τρέχουν γρήγορα αλλά φοβούνται να βουτήξουν στη θάλασσα. Κάθε ένας μας λοιπόν βάζει τους δικούς του πήχεις για τους άλλους και εκείνοι ας…πρόσεχαν!

Άλλωστε δεν μας απογοητεύουν οι άνθρωποι, μας απογοητεύουν οι προσδοκίες μας γι αυτούς.

Όταν λοιπόν μας κοιτάζει ο άλλος κατάματα αλλά δεν πιστεύουμε αυτά που λέει, όταν με τον τρόπο μας του φωνάζουμε ότι δεν του έχουμε εμπιστοσύνη, όταν τον χαρακτηρίζουμε με διάφορους χαρακτηρισμούς, γιατί εμείς, αυθαίρετα ίσως τον έχουμε κατατάξει εκεί, συχνά στην προσπάθειά μας να ανεβάσουμε τον εαυτό μας και να μην του βρούμε κανένα ψεγάδι, ε τότε προφανώς απογοητευόμαστε. Όταν έχουμε συγκεκριμένα στερεότυπα για τους άλλους, η συμπεριφορά μας απέναντί τους προσαρμόζεται σ αυτά. Έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε δημιουργούμε άλλες συνθήκες από εκείνες τις οποίες νομίζουμε ότι κρίνουμε τους άλλους. Παντού γίνεται αυτό. Στις παρέες, στις δουλειές, στις σχέσεις.

Μπορεί να έχεις δίκιο λοιπόν που απογοητεύεσαι εκ του αποτελέσματος, Έχεις όμως κατανοήσει ολόκληρη την αλληλεπίδραση; Όλα τα δεδομένα και τον τρόπο που ο άλλος αντιμετωπίζει τα πράγματα;  Γνωρίζεις τον άλλο σε βάθος, ώστε να μπορείς να τοποθετείς τον εαυτό σου απέναντι σ αυτόν;

Γιατί όπως λέει ένας μεγάλος, οι λέξεις μπορούν να πουν τα πάντα αλλά οι προθέσεις είναι που δίνουν τελικά τη σημασία των λέξεων…Το ζήτημα λοιπόν είναι να κατανοείς και να γνωρίζεις τις προθέσεις!!!