Οι βιταμίνες που χρειάζεται το παιδί ανάλογα με την ηλικία του

  • Δευτέρα, 2 Ιούλιος 2018 20:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ποια είναι, όμως, αυτά και πώς μπορούν να τα λαμβάνουν σε καθημερινό επίπεδο;

Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι «πλούσια» σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και πράσινα λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές (όπως κοτόπουλο, ψάρι, κρέας και αβγά) και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη και καστανό ρύζι, είναι απαραίτητη για κάθε παιδάκι που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το σίγουρο είναι, ωστόσο, πως ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται το παιδί, είναι σημαντικό να δίνουμε βάση σε συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα και στοιχεία! Ας τα δούμε, λοιπόν, αναλυτικά!

 

Τα βασικά και απαραίτητα και πού θα τα βρείτε

Από την ηλικία του ενός έτους έως και τα προσχολικά τους χρόνια τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες για αυτό χρειάζονται να ακολουθούν μια διατροφή «πλούσια» σε πολλά συστατικά. Το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη D, η βιταμίνη C και το φολικό οξύ είναι αναμφίβολα πέντε από αυτά.
Πού θα τα βρείτε; Τα λευκά φασόλια, τα αμύγδαλα, τα πράσινα λαχανικά (όπως το σπανάκι) και το μπρόκολο είναι τροφές «πλούσιες» σε ασβέστιο, ενώ τον απαραίτητο σίδηρο τα παιδιά θα τον λάβουν καταναλώνοντας τρόφιμα όπως οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα γάλατα, δηλαδή τα γάλατα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των παιδιών.

Όσον αφορά στη βιταμίνη D, καλές πηγές -πέρα από τον ήλιο- αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος των αβγών και κάποια εμπλουτισμένα ροφήματα γάλακτος. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά αφού ενδυναμώνει τα οστά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα και γενικά, συμβάλλει στη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι πως παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα -δηλαδή… ηλιόλουστη- ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών εμφανίζει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D!

Η βιταμίνη C, η οποία μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι μία ακόμη απαραίτητη για τα παιδιά βιταμίνη, η οποία περιέχεται σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, τα κεράσια, τα πορτοκάλια, η παπάγια, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι τομάτες.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το φολικό οξύ και τη σημασία του για την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και τη συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η βρεφική και παιδική ηλικία και θα το βρείτε κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Η κάθε ηλικία και οι ανάγκες της

Όπως προαναφέραμε, βέβαια, η κάθε ηλικία διαφέρει για αυτό και είναι σημαντικό να δίνετε πάντα έμφαση στα απαραίτητα για το κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να εστιάζετε στο γάλα που πίνει, τουλάχιστον μέχρι τα προσχολικά του χρόνια!

Στις τρυφερές αυτές ηλικίες αξίζει να επενδύσετε σε εμπλουτισμένα ροφήματα γάλακτος διότι απλούστατα, περιέχουν σε αφθονία σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού, όχι μόνο σε ασβέστιο αλλά και σε μια πληθώρα άλλων συστατικών όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες στις οποίες αναφερθήκαμε εκτενώς στο άρθρο μας! 

 

Οι κατάλληλες συμβουλές για τη σωστή ανάπτυξη του

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κάνετε την κατάλληλη επιλογή σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού και στο εξής να δίνετε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνει.

Από τον 12ο μήνα μέχρι και τη σχολική ηλικία, φροντίστε να προσφέρετε στο μικρό σας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας για να μεγαλώσει καλά!

 

Πηγή: mothersblog