Γιορτή ψυχής το παραδοσιακό αλώνισμα - Ένας μαύρος πρίγκηπας και βόλτες με το βολόσυρο (φωτογραφίες)

Σε μια γιορτή αναμνήσεων για τους μεγαλύτερους και βιωματικής γνώσης για τους νεώτερους εξελίχθηκε το παραδοσιακό αλώνισμα που οργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής με την στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτοί όμως που απόλαυσαν πραγματικά την εμπειρία ήταν τα παιδιά που συνωστίζονταν για να κάνουν ένα γύρο πάνω στο βολόσυρο που έσερνε ένα εντυπωσιακό μαύρο άλογο ο Πρίγκηπας του Αντώνη Μακατούνη.

Στα Πλακάλωνα όπως λένε την περιοχή ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής είχε ετοιμάσει τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο αλλά και τη σημαντική εμπειρία των προηγούμενων ετών. Όπως μας είπε το μέλος του συλλόγους Σπύρος Γωνιανός, η εκδήλωση που ξεκίνησε ως ένα “μνημόσυνο” σε μια εποχή που χάθηκε είναι πλέον μια γιορτή αναμνήσεων και γνώσης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο και περισσότερο κόσμο.

Οι εικόνες από το αλώνισμα και το λίχνισμα της ταγής ήταν τόσο έντονες και εντυπωσιακές που θα κυριαρχούν για καιρό στη μνήνη όσων βρέθηκαν στη Μονή την Κυριακή, ενώ αποτελούν την ψυχή της Κρήτης, της Κρήτης του παρελθόντος, της αυθεντικής, του αγώνα των ανθρώπων της για την επιβίωση.

Στο χώρο γυναίκες του χωριού έψησαν ξυνόχοντρο και τον μοίρασαν στους παρεβρισκόμενους.