Έκανε το όνομά του συνώνυμο με το πρώτο φαγητό κάθε μωρού - Μια ιδέα που "γεννήθηκε" στον πόλεμο

  • Δευτέρα, 2 Ιούλιος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ελλάδα


2
 

Η δημιουργία των πρώτων βρεφικών κρεμών στην Ελλάδα, το κλείσιμο του εργοστασίου και η ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεων

Ήταν την εποχή του Μεσοπολέμου, όταν χιλιάδες ελληνόπουλα λιποθυμούσαν  από την πείνα και η παιδική θνησιμότητα είχε χτυπήσει κόκκινο. Την ίδια ώρα ένα ζευγάρι Ελλήνων έψαχνε τρόπο να ορθοποδήσει οικονομικά. Ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη με την πρωτότυπη ιδέα που είχαν για την εποχή εκείνη έδωσαν λύση στις μητέρες που αγωνιούσαν για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους προσφέροντας παράλληλα λύση και στο δικό τους οικονομικό αδιέξοδο.

Τα τρόφιμα την εποχή εκείνη ήταν δυσεύρετα με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να τρώνε ότι υπήρχε διαθέσιμο. Η διατροφή αυτή βέβαια προκαλούσε πολλά θέματα υγείας όπως δυσεντερίες. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη σκέφτηκαν κάτι πολύ απλό. Να δημιουργήσουν την πρώτη τυποποιημένη τροφή για παιδιά ή αλλιώς τις βρεφικές και παιδικές κρέμες.

Ο Ιωάννης Γιώτης ήταν Ηπειρώτης στην καταγωγή. Γεννήθηκε στο χωριό Καταρράκτης του Νομού Άρτας. Ήταν γόνος αστικής οικογένειας και σε ηλικία μόλις 25 χρόνων αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία που πρώτη τυποποίησε στην Ελλάδα παιδικές τροφές.

Για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στη Γαλλία όπου μελέτησε και παρακολούθησε εκεί το σύστημα της παρασκευής παρόμοιων προϊόντων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γεμάτος εφόδια για να πετύχει τον σκοπό του, βάζει μπροστά για να υλοποιήσει την επιχειρηματική του ιδέα.

Το πρώτο εργοστάσιο με τα καινοτόμα προϊόντα

Μαζί με την σύζυγό του Μαρία άρχισαν να υλοποιούν το όραμά τους το 1930 ιδρύοντας από κοινού την εταιρεία Γιώτης στην Αθήνα.

Στο εργοστάσιο παρασκεύαζαν μια δυναμωτική τροφή με αγνά συστατικά, λανσάροντας έτσι τα καινοτόμα, για την εποχή τους, προϊόντα Άνθος Ορύζης Γιώτης και Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης, τα οποία αποτελούν και τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, και οι εγκαταστάσεις του δεν ήταν μεγαλύτερες από 300 τ.μ.

Η επιχείρηση για να λειτουργήσει βασίστηκε στην επεξεργασία ελληνικών πρώτων υλών που υπήρχαν σε αφθονία όπως το ρύζι και ο αραβόσιτος. Η παραγωγή προχωρά με γοργούς ρυθμούς και οι πωλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα με τις δύο κρέμες να κερδίζουν τις Ελληνίδες μητέρες.

Ο Ιωάννης Γιώτης εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας υπήρξε και ένας καλός εργοδότης. Έτσι οι 180 εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν ήταν ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ αλλά είχαν και ατομικό βιβλιάριο υγείας της βιομηχανίας.

Το Άνθος Αραβοσίτου και το Άνθος Ορύζης είναι οι πρώτες παιδικές κρέμες που παράγονται βιομηχανικά στη χώρα μας και οι οποίες περνούν τον Ατλαντικό καθώς κυκλοφορούν και στον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής.

Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής

Η πρώτη περίοδος της εταιρείας θα ολοκληρωθεί αναγκαστικά το 1941 όταν το εργοστάσιο θα κλείσει υπό την πίεση των δύσκολων συνθηκών της Κατοχής. Η επαναλειτουργία του αρχίζει μετά την Κατοχή και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του είναι ραγδαία.

Οι βρεφικές τροφές Γιώτης θα μεγαλώσουν γενιές και γενιές με τα χρόνια να περνούν και τις ανάγκες να γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Οι ιδέες όμως δεν θα στερέψουν ποτέ. Έτσι ο Γιάννης και η Μαρία Γιώτη αποφασίζουν να επεκταθούν στην παραγωγή κι άλλων προϊόντων. Δημιουργούν λοιπόν το 1950, το περίφημο Φρουί Ζελέ. Ένα πρωτοποριακό είδος παρασκευασμένο από φυσικές πρώτες ύλες, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Κρέμα Καραμελέ.

Το 1960 ο Ιωάννης Γιώτης αφήνει την τελευταία του πνοή και τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά, Θανάσης και Χρήστος. Το 1980 ο θάνατος του Θανάση Γιώτη φέρνει στη διοίκηση της εταιρείας τα δύο εγγόνια του που έφεραν και το όνομα του, τον Ιωάννη Χρ. Γιώτη και τον Ιωάννη Αθ. Γιώτη, ο οποίος είναι και ο γενικός διευθυντής της.

Ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν

Στα μέσα της δεκαετίας του ´60  η οικογένεια Γιώτη προχωρά σε μια ακόμη καινοτομία. Αυτή τη φορά δημιουργούν την Φαρίνα, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Η εταιρεία με τα νέα της προϊόντα καταφέρνει να αυξήσει τον τζίρο της ενώ παράλληλα συνεχίζει να πειραματίζεται με διάφορα προϊόντα κυρίως στην κατηγορία των γλυκών. Έτσι, δημιουργούν τις τούρτες Γιώτης, τα έτοιμα επιδόρπια ψυγείου ενώ παράλληλα δεν ξεχνούν και τις παιδικές τροφές, εμπλουτίζοντας τα προϊόντα αυτά με νέες προσθήκες. Η εταιρεία δεν σταμάτησε εκεί αλλά στη συνέχεια δημιούργησε και μια σειρά από διαιτητικά προϊόντα ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής.

Ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών

Η εταιρεία Γιώτης πλησιάζει τα 90 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά με παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους. Οι πρώτες εξαγωγές έγιναν το 1935, μόλις 5 χρόνια από την παραγωγή του Άνθους Αραβοσίτου Γιώτης το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Έτσι τα προϊόντα της εταιρείας πολλαπλασιάζονται με τις ανάγκες να μεγαλώνουν και τους εργαζόμενους να φθάνουν πλέον τους 350. Οι εγκαταστάσεις πια αγγίζουν τα 60.000 τ.μ. σε τέσσερα εργοστάσια μηχανολογικό εξοπλισμό από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη και με πανελλαδικό δίκτυο διανομής.

Οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για την ανάπτυξη της εταιρείας καθώς ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση η εταιρία Γιώτης, ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 73 εκατ. ευρώ για το 2016.

news.gr