Τα dos και τα dont’s της εγκυμοσύνης για κάθε νέα μητέρα

Μετά από… 15 τεστ εγκυμοσύνης που βγήκαν θετικά και έπειτα από ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα σου, ένα είναι το μόνο σίγουρο: είσαι έγκυος και συγχαρητήρια για αυτό! Η είδηση μιας εγκυμοσύνης είναι σίγουρα μια τεράστια έκπληξη για κάθε γυναίκα. Και ενώ μπορεί να συνοδεύεται μέσα στα επόμενη δευτερόλεπτα από έναν μικρό “πανικό” σχετικά με όσα πρόκειται να αλλάξουν στη ζωή σου και για όσα θα χρειαστεί να προετοιμαστείς από εδώ και πέρα, παρ’ όλα αυτά παραμένει μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή που θα θυμάσαι για πάντα. Ωστόσο, πολύ σύντομα θα βγεις από αυτό το πρωτόγνωρο mode ξαφνιάσματος, χαράς και προβληματισμού, και εφόσον συνειδητοποιήσεις για τα καλά πως το μωρό σου είναι… στο δρόμο, θα ξεκινήσεις να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις, όπως “Τι απαγορεύεται να κάνω από εδώ και πέρα;”, “Τι επιτρέπεται να συνεχίσω όσο είμαι έγκυος;” και “Πώς θα έχω μια καλή εγκυμοσύνη και έναν καλό τοκετό;”. Ευτυχώς, για όλες τις κατάλληλες ερωτήσεις, υπάρχουν και οι κατάλληλες απαντήσεις!

Γι’ αυτό, λοιπόν, παρακάτω μπορείς να βρεις τα τρία πράγματα που επιτρέπεται να κάνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου και τα τρία που καλό είναι να αποφύγεις για τους επόμενους μήνες!

 

 

Τα dos:

Φρόντισε τη διατροφή σου
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να σταματήσεις τις υπερβολές και να φροντίσεις να έχεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο. Ταυτόχρονα, όμως, θα χρειαστεί να αποκλείσεις κάποιες τροφές, όπως τα φαγητά που είναι ωμά ή δεν είναι καλομαγειρεμένα. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκύψει από τα ωμά λαχανικά, τους μη παστεριωμένους χυμούς ή το μέτρια ψημένο κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά. Σιγουρέψου, λοιπόν, πως μαγειρεύεις αρκετά το φαγητό σου. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να είσαι προσεκτική και με τα ψαρικά, αφού ενδέχεται να φέρουν βακτήρια και ανεπιθύμητα παράσιτα. Επιπλέον, τα μεγάλα ψάρια, όπως θα πρέπει να αποφεύγονται εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βαρέα τοξικά μέταλλα. Γι’ αυτό και η συνιστώμενη ποσότητα ψαριού είναι περίπου στα 350 gr την εβδομάδα και μάλιστα από ποικιλίες που δεν θεωρούνται αυξημένου ρίσκου, όπως τα θαλασσινά.

 

Πρόσεχε την υγεία σου
Οι γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που νοσούν από κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια. Ακόμη πιο σωστή -σε συνεννόηση με τον γιατρό- είναι η χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου, ώστε να θωρακιστεί ο οργανισμός τους. Επίσης, ο τρόπος ντυσίματος μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως για παράδειγμα τα παπούτσια. Στη διάρκεια της κύησης, καλό είναι να αποφεύγονται τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, αφού καθώς το βάρος της γυναίκας αλλάζει, μεταβάλλεται και το κέντρο βάρους της, με αποτέλεσμα να χάνει εύκολα την ισορροπία της. Γι’ αυτό και τα flat, άνετα παπούτσια προτιμώνται στις εγκυμονούσες, ώστε να προστατευτούν εκείνες και τα μωρά τους από μικροατυχήματα και χτυπήματα.

 

Προετοιμάσου για την άφιξη του μωρού
Η ζωή με το παιδί είναι πολύ διαφορετική από ό,τι γνωρίζεις μέχρι τώρα και οι αλλαγές είναι βέβαιο πως θα γίνουν άμεσα αισθητές μετά την ευτυχισμένη έλευσή του! Επομένως, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς κατάλληλα για τη μεγάλη στιγμή τόσο του τοκετού, όσο και της νέας εμπειρίας που σε περιμένει. Βάσει ερευνών, τα μαθήματα τοκετού είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικά για τις νέες μητέρες, ειδικά αν περιέχουν και οδηγίες γύρω από τη φροντίδα του μωρού. Επίσης, μπορείς να ξεκινήσεις να προετοιμάζεις το σπίτι ή να βρεις ποιον θα έχεις στο πλάι σου τον πρώτο καιρό, όπως τη μητέρα ή άλλο συγγενικό πρόσωπο.

 

Τα dont’s:

Μην αυξήσεις πολύ το βάρος σου
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις το βάρος σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να διατηρήσεις τον οργανισμό σου υγιή. Σε γενικές γραμμές, μία γυναίκα που εγκυμονεί έχει ανάγκη περίπου 250 θερμίδες παραπάνω από το κανονικό όριό της. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να τρως για… δύο. Διαφορετικά, θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο να παρουσιάσει ανεπιθύμητες παθήσεις, όπως ο διαβήτης κύησης.

 

Μην πίνεις αλκοόλ και μην καπνίζεις
Κάθε είδος εθιστικής ουσίας είναι απαραίτητο να απουσιάζει από τη ζωή σου. Γι’ αυτό και το αλκοόλ, όπως και το τσιγάρο θα πρέπει να “κοπούν” δια παντός. Βλέπεις, ο καπνός του τσιγάρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για το έμβρυο και την ανάπτυξή του, ενώ η εισπνοή από την εγκυμονούσα γυναίκα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης ή ακόμη και Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου στο βρέφος. Και το αλκοόλ, όμως, έχει παρόμοια αποτελέσματα, όπως το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο ή ακόμη και η θνησιγένεια.

 

Μην ξεχνάς τον προγεννητικό έλεγχο
Μπορεί να σου φαίνεται πως έχεις άπειρες υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και τόσα πολλά πράγματα να προετοιμάσεις, που οι 14 ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές, αλλά αν πρέπει να εξαιρέσεις κάποιες δουλειές από το πρόγραμμά σου, τότε σίγουρα τα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου δεν είναι μία από αυτές. Μην αμελείς, λοιπόν, τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο γιατρό σου και τα απαραίτητα τεστ που πρέπει να κάνεις, γιατί μόνο έτσι θα προλάβεις οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση στην κύησή σου, ενώ θα ενημερώνεσαι τακτικά για την πορεία του μωρού σου.

 

Πηγή: tlife