Λάδι καρύδας, ελιάς, αβοκάντο, ηλιέλαιο: Πόσες θερμίδες έχουν;

Όλα αυτά τα χρόνια υιοθετούσαμε στη διατροφή μας το ελαιόλαδο και κάποιες φορές το ηλιέλαιο. Μέχρι που κάποια fitness trends στην διατροφή έκαναν την εμφάνισή τους, προτείνοντας για εναλλακτική πηγή λίπους το λάδι καρύδας και το λάδι από αβοκάντο. Και κάπου εκεί μπερδευτήκαμε! Ξεκινήσαμε να αναρωτιόμαστε για το κάθε ένα, τα οφέλη, τα διατροφικά στοιχεία και φυσικά τις θερμίδες. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας λύνει κάθε απορία, μας συστήνει τα συγκεκριμένα λάδια και μας εξηγεί τα χαρακτηριστικά τους, για να ξέρει η καθεμία σε αυτήν την παρέα τι θα διαλέξει και τι θα προσθέσει στη δίαιτά της…

Θερμιδικά είναι ίδια;
Όσον αφορά τις θερμίδες -ναι- είναι ίδια, αφού 1 γραμμάριο λίπους (ανεξάρτητα από το είδος του ή την πηγή από την οποία προέρχεται) αποδίδει 9 θερμίδες.

Ποιοτικά διαφέρουν;
Φυσικά και διαφέρουν ποιοτικά, αφού τα λίπη κατατάσσονται σε (ανάλογα με τη σύνθεσή τους):

Κορεσμένα
Μονοακόρεστα
Πολυακόρεστα

Η ιδανική ποσότητα:
Η συνιστώμενη πρόσληψη λίπους είναι περίπου το 30 % επί του συνόλου της προσλαμβανώμενης ενέργειας. Ωστόσο, η πρόσληψη των κορεσμένων λιπών δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10 % (ή το 7 % σε άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα), διότι ευθύνονται σημαντικά για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και για την υπέρταση. Τα πολυακόρεστα λίπη θα πρέπει να καλύπτουν το 10 % και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα το υπόλοιπο ποσοστό (10% – 13%).

 

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος των λιπαρών που περιέχει (μεσαίας αλυσίδας), “καίγεται” εύκολα από το σώμα δίνοντας ενέργεια, ενώ συγχρόνως κάποιες έρευνες δείχνουν πως δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα (σε μέτρια πάντα κατανάλωση). Βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το τι επίδραση έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε καλό είναι να μην αντικαθιστά το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.

Κάτι που ακόμα φαίνεται ενδιαφέρον είναι πως το λάδι καρύδας έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Οπότε, παρά τις 9 θερμίδες που μας δίνει ανά γραμμάριο, μας χορταίνει επαρκώς με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο στα φαγητά που προστίθενται.

 

ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ

Το καλύτερο λάδι για όλες τις χρήσεις είναι το ελαιόλαδο που περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι ανθεκτικά στις οξειδώσεις. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι παρέχει προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες όταν υπάρχει στόχος απώλειας σωματικού βάρους και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 150 θερμίδες).

 

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Πρόκειται για ένα λάδι πολυακόρεστο. Συχνά περιγράφεται σαν ελαφρύ, αλλά αυτό αφορά τη γεύση του και τη λεπτόρευστη υφή του. Όπως αναφέρθηκε όμως, δίνει τις ίδιες θερμίδες και σαφώς δεν είναι καλύτερο για τηγάνισμα σε σχέση με το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τηγάνισμα του ηλιέλαιου οδηγεί στη δημιουργία trans λιπαρών που είναι επιβλαβή για την υγεία, ενώ η κατανάλωσή του στην ωμή μορφή του (μέσα σε ένα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

 

ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Τα λιπαρά του είναι μονοακόρεστα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Περιέχει και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά όπως το λινολεϊκό οξύ. Η καλή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών εξασφαλίζει ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ

περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί καλή πηγή καλίου, λουτεΐνης η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α, Ε, Κ και C και φυτικών ινών. Είναι ιδανικό για καλλυντικό αλλά και για το μαγείρεμα.

 

Πηγή: tlife.gr