Το ξύδι καθαρίζει τα πάντα; Για να δούμε

  • Σάββατο, 30 Ιούνιος 2018 07:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

 

Η χρήση του είναι τόσο διευρυμένη που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι: Είναι οι καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού υπερτιμημένες ή όντως θαυματουργές; Μήπως οι προσδοκίες μας απλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλές απέναντι στην πραγματική δύναμη του "μαγικού" αυτού υγρού;
Η αλήθεια: Το ξύδι λειτουργεί ωραιότατα σε πολλές επιφάνειες ως εξαιρετικό καθαριστικό, ενώ η χρήση του ως φυσικό αποσμητικό είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια υλικά στα οποία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, όπως:
*Ξύλινα πατώματα: Το ξύδι είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο στα ξύλινα πατώματα. Σε τέτοιες επιφάνειες καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα ειδικό καθαριστικό ή γυαλιστικό, ή ακόμη και σκέτο νεράκι.
*Οσμές χαλιών: Πολύ συχνά, το ξύδι προτείνεται ως καθαριστικό για "λεκέδες" κατοικίδιων στα χαλιά. Δεν είναι όμως αποτελεσματικό, αφού μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά, αλλά δεν θα εξαφανίσει την αρχική αιτία. Οπότε... δώρον άδωρον.

*Πέτρινες επιφάνειες: Το ξύδι μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Πολύ συχνά, αυτό που χρειάζεται είναι απλά λίγο νερό και ένα απαλό πανί, αλλά για μεγαλύτερη σιγουριά, ρώτα τον ειδικό, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένας προμηθευτής πέτρας.
Το συμπέρασμα: Υπάρχουν κάποια υλικά πάνω στα οποία το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

womenonly.gr