Αυτές οι συνήθειες σε κάνουν εξυπνότερη

  • Σάββατο, 30 Ιούνιος 2018 09:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Σίγουρα, ειδικά στο τέλος μιας μεγάλης και κουραστικής ημέρας, με την επιστροφή στο σπίτι μας, όλοι θέλουμε να κάνουμε ξεκούραστα, χαλαρά και ευχάριστα πράγματα που αισθανόμαστε ότι δεν μας ταλαιπωρούν πνευματικά.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει στον ελεύθερο του χρόνο να διευρύνει τους ορίζοντες του, να προβληματιστεί και να "ακονίσει" τον εγκέφαλο του; Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, υπάρχουν μερικές ασχολίες και συνήθειες οι οποίες μας βοηθούν να γίνουμε εξυπνότεροι. Διάβασε παρακάτω τις σημαντικότερες από αυτές: 

H εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου

Δε χρειάζεται να εντρυφήσεις και γίνεις ο επόμενος Μπετόβεν. Λίγη καθημερινή προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής αρκεί, σύμφωνα με μελέτη του Harvard του 2003, για να μεγιστοποιήσεις τη μνήμη σου. 

Το διάβασμα 

Όχι απαραίτητα κάποιο "σοβαρό" ή δύσκολο βιβλίο, αλλά ακόμη και ένα κόμικ, ένα περιοδικό ή μια ανθολογία μπορεί να οξύνει τη φαντασία μας, καθώς όταν διαβάζουμε κάτι, το μυαλό μας κάνει άλματα, βγάζει συμπεράσματα και χρησιμοποιεί τις δικές του διατυπώσεις, που σημαίνει ότι ενεργοποιείται και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. 

Διαλογισμός

Καλό είναι να μην αποφεύγεις πάντοτε τις κακές σκέψεις, αλλά να προσπαθείς να τις αντιμετωπίσεις όχι σαν δικές σου, αλλά σαν να ήταν πρόβλημα κάποιου άλλου. Πρόκειται για ένα τονωτικό για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναγκάζεται να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια για να εργαστεί πάνω σ’ ένα ζήτημα.   

Πνευματική γυμναστική

Μπορείς απλώς να προσπαθήσεις να θυμηθείς τους στίχους των αγαπημένων σου τραγουδιών, ή να κάνεις λίστα με τις δέκα αγαπημένες σου ταινίες, ή μερικά βιβλία ενός γνωστού συγγραφέα. Πρόκειται για μια διαδικασία που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σε εγρήγορση.

Σωματική Γυμναστική

Όπως και με τα προηγούμενα, δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι υπερβολικό. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως, όταν κινούμαστε, αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει επίσης αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία. 

 Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να συγκρατήσεις λίγες λέξεις κάθε μέρα, ή να μάθεις ξενόγλωσσα τραγούδια, κάνεις μεγάλο καλό στη λειτουργία του μυαλού σου. 

Σημειώσεις και μουτζούρες

Όχι μόνο απαραίτητα για να μην ξεχάσεις κάτι, οι σημειώσεις οποιασδήποτε φύσης, από στιχάκια μέχρι απλά σκίτσα μπορούν να "ξεκλειδώσουν" σημεία του εγκεφάλου σου που δεν είχες ανακαλύψει μέχρι τώρα.

omenonly.gr