Σπίτι στο βουνό με απίστευτη θέα στο Λιβυκό πέλαγος - Μια εντυπωσιακή όαση (φωτογραφίες)

  • Παρασκευή, 29 Ιούνιος 2018 10:07
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Το Ring House, ένα εκπληκτικό οίκημα ψηλά στο βουνό με θέα που κόβει την ανάσα, σχεδόν κρυμμένο μέσα στο φυσικό περιβάλλον, είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου decaARCHITECTURE.

Η κατοικία βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη, ένα χωριό στη νότια ακτή της Κρήτης με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, περίπου 55 χλμ. από το Ρέθυμνο και 68 χλμ. από το Ηράκλειο.

Η τοποθεσία, με τα χαρακτηριστικά της ξηρότητας και του τοπίου της ερήμου, απέχει μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας.

Το έργο του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena έχει για ραχοκοκαλιά δύο δοκούς από εμφανές σκυρόδεμα που ακολουθούν την τοπογραφία του λόφου και δημιουργούν έναν δακτύλιο, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η κατοικία (Ring House).

Ο δακτύλιος δημιουργεί προστατευμένες και σκιασμένες περιοχές, καλά αεριζόμενο εσωτερικό, επιφάνειες για φωτοβολταϊκά πάνελ, παράλληλα προστατεύει τον εσωτερικό κήπο που είναι φυτεμένος με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βοτάνων.

Συνολικά, το σπίτι και ο κήπος έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα εντυπωσιακό αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον.

Σε ευρύτερη κλίμακα, αποδεικνύεται ο σεβασμός των μελετητών προς το φυσικό τοπίο μέσω της προσπάθειας αποκατάστασής του, αφού στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από την αυθαίρετη και τυχαία χάραξη δρόμων.

Το υλικό εκσκαφής που εξήχθη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, χρησιμοποιήθηκε για να ανακτήσει την αρχική μορφολογία της γης. Επιπλέον, διεξήχθη διεξοδική έρευνα της φυσικής χλωρίδας προκειμένου να κατανοηθούν οι κυρίαρχοι βιότοποι στις διάφορες πλαγιές του οικοπέδου.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, πριν από την κατασκευή, συλλέχθηκαν σπόροι επί τόπου και καλλιεργήθηκαν σε ένα θερμοκήπιο με στόχο την σποροπαραγωγή. Αυτούς τους σπόρους στη συνέχεια τους έσπειραν στα σημεία του εδάφους που αποκαταστάθηκε ώστε να αναγεννηθεί η χλωρίδα.

Έργο: Ring House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: decaARCHITECTURE 
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Βαΐτσος, Carlos Loperena
Περιοχή: Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Κρήτη 
Φωτογράφος: Γιώργος Μεσσαριτάκης & decaARCHITECTURE

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: deca.gr, divisare.com, designhome.gr

Αφηστε καποιο σχολιο