Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Ανοίγει τις πόρτες του το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ηρακλείου αύριο Παρασκευή 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 1 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες που απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στο πάρκο Υγειονομικού, στην περιοχή του Λάκκου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, φαγητό, προβολές και φυσικά συζητήσεις για το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, «στα σχολεία, στην εργασία, στην ανεργία, στα πανεπιστήμια, στα δικαστήρια, στις φυλακές, στα ιδρύματα, στα hot spots υφέρπει και αποκαλύπτεται η πολυπρόσωπη φύση του ρατσισμού. Από τη ρητή διατύπωση, την απροκάλυπτη εχθρότητα και την αντίληψη του άλλου ανθρώπου ως ξένου και εχθρού ως τη συγκαλυμμένη μορφή ρατσισμού, που διατρέχει τελικά όλη την κοινωνία και που γίνεται αντιληπτή ως «η κανονικότητα».

Αυτή η «κανονικότητα» επιβάλλεται όλο και περισσότερο και λειτουργεί στιγματίζοντας με έμμεσες και συγκαλυμμένες διακρίσεις, ταξινομώντας και αξιολογώντας τους ανθρώπους με βιολογικούς και φυλετικούς  δείκτες και ταυτίζοντας τον άνθρωπο μόνο με την ελάχιστη βιολογική του υπόσταση, απογυμνωμένο -πολιτικά, πολιτισμικά, ιστορικά και ψυχικά- και εκτεθειμένο στη σύγχρονη πολιτική βαρβαρότητα».