Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι γονείς το Καλοκαίρι με το καροτσάκι του μωρού

  • Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018 19:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μέγιστο λάθος το ν’ αφήσεις το παιδί σου μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα και για λίγα λεπτά, ειδικά το Καλοκαίρι με την αφόρητη ζέστη. Όμως, πολλοί γονείς αγνοούν ότι και μια άλλη, αθώα φαινομενικά, συνήθεια που έχουν, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι γονείς με το καροτσάκι του μωρού το Καλοκαίρι δεν είναι άλλο απ’ τη συνήθεια που έχουν να το σκεπάζουν. Οκ, ναι το μωρό προστατεύεται απ’ τον ήλιο, αλλά το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για το μωρό.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές απ’ τη Σουηδία, ένα κουβερτάκι ή ακόμα κι ένα λεπτό πανί πάνω απ’ το καροτσάκι του μωρού, μπορεί ν’ αυξήσει την θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα.

«Δημιουργείται κακή κυκλοφορία του αέρα και είναι δύσκολο να δούμε το μωρό εάν υπάρχει κάλυμμα πάνω από το καρότσι», σχολίασε ο παιδίατρος Svante Norgren στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Η εφημερίδα αποφάσισε να κάνει ένα δικό της πείραμα για να δει τι θα συμβεί και να τι ανακάλυψε:

Σε καρότσι χωρίς κάλυμμα: Η θερμοκρασία μέσα σ’ ένα καροτσάκι που έμεινε έξω στη ζέστη ήταν 22 βαθμοί Κελσίου.
Σε καρότσι με λεπτό κάλυμμα: Μέσα σε μόλις 30 λεπτά, η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 34 βαθμούς Κελσίου και μετά από μια ώρα έφθασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ποιος θα σκεφτόταν κάτι τόσο αθώο όσο το καροτσάκι του μωρού με μια κουβέρτα σε μια ζεστή μέρα θα μπορούσε να είναι η απόλυτη συνταγή για την καταστροφή;

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει ν’ αναφερθούμε στα σημάδια της θερμοπληξίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ζεστό και ξηρό δέρμα, ταχυπαλμία, λήθαργο, ταχεία, ρηχή αναπνοή, εμετό και απώλεια των αισθήσεων.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το μωρό σου απ’ τη ζέστη;

- Να του φοράς ελαφριά ρούχα.
- Να το κρατάς στη σκιά όταν είστε έξω και να βεβαιώνεσαι ότι παραμένει δροσερό στις βόλτες σας με το αυτοκίνητο.
- Να του δίνεις περισσότερα υγρά απ’ ό,τι συνήθως.
- Εάν το σπίτι σου έχει πολλή ζέστη και δεν έχεις κλιματιστικό, να βρεις «καταφύγιο» σε κάποιο δημόσιο χώρο με κλιματισμό.
- Να του φοράς καπελάκι, γυαλιά και αντηλιακό πάντα!

 

Πηγή: ipop.gr