Είναι η μωβ πατάτα το νέο διατροφικό trend;

Φυτρώνει στις Άνδεις, έχει χρώμα μωβ ή ιώδες, ίσως και μπλε, ανάλογα με την καλλιέργεια. Ο λόγος για τη μωβ πατάτα, η οποία έρχεται να διεκδικήσει το χώρο της δίπλα στην κλασική λευκοκίτρινη και την πορτοκαλί γλυκοπατάτα. Νέο food trend; όχι ακριβώς.

Η πατάτα του Περού που μπορείς να την βρεις και με την ονομασία vitelotte, καλλιεργείται εδώ και 8.000 χρόνια. Οι 3.000 από τις 5.000 ποικιλίες υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ειδικά πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο το γεγονός ότι η ανοιχτόχρωμη ξαδερφούλα της αποδίδει σε πολύ περισσότερη ποσότητα, την έκανε να χάσει έδαφος, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που την καλλιεργούν βιολογικά. Αν ψάξεις, θα βρεις σίγουρα μία ποικιλία.

Η πιο εναλλακτική πατάτα είναι μικρή, μοιάζει σε μπάλα του γκολφ κι οπτικά θυμίζει λιγάκι παντζάρι. Οφείλει το χρώμα της στις ανθοκυανίνες, δηλαδή τις φυτοχρωστικές ουσίες που χρωματίζουν έντονα τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τη λευκή και μηδενικό ποσοστό λίπους. Η γεύση της θυμίζει πατάτα αλλά και λίγο κάστανο. Όσο για τους τρόπους μαγειρέματος, η εντυπωσιακή μωβ πατάτα τρώγεται βραστή, κυρίως πουρέ- γιατί είναι πολύ αμυλώδης- αλλά και ψητή. στο φούρνο. Από μπαχαρικά, της πάει το δεντρολίβανο και η ρίγανη.

 

Πηγή: ladylike