Τι σημαίνει η βραχνάδα στη φωνή;

  • Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018 18:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η φωνή αποτελεί ένα κομμάτι της ψυχής μας και είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας με τους γύρω μας. Η χροιά της μας καθορίζει κοινωνικά σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να θεωρηθεί ένα σημαντικό εργαλείο και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορεί πολλές φορές η βραχνάδα στη φωνή να ακούγεται γοητευτική, όμως αρκετές φορές υποδηλώνει καλοήθεις καταστάσεις όπως κύστες, κάλους, πολύποδες ή πολυποειδή εκφύλιση ή και κακοήθεις βλάβες, τονίζει η Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και συνεργάτιδα των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ - ΜΗΤΕΡΑ.

Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα που παράγει τη φωνή είναι οι φωνητικές χορδές, δύο λευκές ταινίες οι οποίες πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχουμε δυνατή και καθαρή φωνή. 

 

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορεί να επηρεάσει τη φωνή στους ενήλικες και στα μικρά παιδιά προκαλώντας βραχνάδα. Μια πολύ συχνή κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το φαινόμενο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στις μέρες μας κυρίως λόγω της αλλαγής στη διατροφή μας και της αντικατάστασης της μεσογειακής διατροφής με πρόχειρο φαγητό και ακατάστατα γεύματα. Επίσης, η κατάχρηση του αλκοόλ και των τσιγάρων επιβαρύνει πολύ τους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς επίσης και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και η έλλειψη άσκησης. Το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, καθώς και ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, ακόμα και ισχυρών αρωματικών χώρου μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση της φωνής. Επίσης, η έντονη ομιλία, ιδιαίτερα σε χώρους με θόρυβο, τραυματίζει τις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα βραχνάδα, ξηρό βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως σπάσιμο της φωνής και αίσθημα κόμπου. 

 

Χρόνια βραχνάδα

Ιδιαίτερα στα παιδιά αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλοι είναι ένας πολύ βασικός λόγος των φωνητικών διαταραχών και αποτελεί το 40-80% της χρόνιας βραχνάδας. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες αλλαγές στη φωνή των παιδιών τους, που θα τους κάνουν να αναζητήσουν άμεσα τη βοήθεια του Ωτορινολαρυγγολόγου, όπως η σταδιακή ή διακοπτόμενη απώλεια φωνής κατά τη διάρκεια ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες, φωνές ή μετά από τραγούδι.
 

Καρκίνος του λάρυγγα

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να είναι ο λόγος της βραχνής φωνής. Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων του σώματος (είναι πέντε φορές πιο συχνός στους άνδρες), ενώ το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές. Συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η χρήση καπνού, η αυξημένη λήψη οινοπνεύματος, η  έκθεση στην ακτινοβολία και σε βλαβερές χημικές ουσίες, η φτωχή διατροφή σε λαχανικά και πλούσια σε λιπαρά και κρέας, αλλά και ο ιός HPV. 

Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής με laser CO2 σε περιπτώσεις πρώιμου γλωττιδικού καρκίνου αποτελεί μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική και ωφέλιμη για τον ασθενή μέθοδο. Εξασφαλίζει ακρίβεια εκτομής, περιορισμένο μετεγχειρητικό οίδημα και ελαχιστοποίηση της μεταστατικής διασποράς διεγχειρητικά. Η τραχειοστομία δεν είναι πλέον απαραίτητη, η περιεγχειρητική νοσηρότητα είναι χαμηλή, η κατάποση διαταράσσεται πολύ λιγότερο και τα αποτελέσματα στη λειτουργία της φωνής ειναι πολύ ικανοποιητικά.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της χειρουργικής επιλογής είναι ότι αφήνει ανοικτές όλες τις θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με τοπική υποτροπή ή δευτροπαθή όγκο στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου, που περιλαμβάνουν Laser επανεγχείρηση, ανοικτή μερική λαρυγγεκτομή και ακτινοθεραπεία.

Η διάγνωση των προβλημάτων του λάρυγγα και του φάρυγγα γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίων, εύκαμπτα ή άκαμπτα, που, σε συνδυασμό με τη χρήση monitor, δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα στον Ωτορινολαρυγγολόγο για τη φύση του προβλήματος. Μία ακόμα πιο ειδική εξέταση είναι η στροβοσκόπηση, με την οποία ελέγχουμε τη δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών, γεγονός που μας αποκαλύπτει παθολογικά ευρήματα τα οποία με την απλή λαρυγγοσκόπηση δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν.

 

Πηγή: athensvoice