5 από τα πιο περίεργα μυστήρια της παγκόσμιας ιστορίας

  • Τρίτη, 26 Ιούνιος 2018 17:59
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Η Μεταφυσική είναι παραδοσιακός κλάδος της Φιλοσοφίας και σχετίζεται με την ερμηνεία της θεμελιώδους φύσης του όντος και του κόσμου που το περιβάλλει, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να οριστεί. Υπερφυσικό είναι αυτό που αντίκειται τελείως στους νόμους της φυσικής, που από αυτήν θεωρούνται ως νόμοι της Φύσης, και στην ουσία είναι ταυτόσημο με τα θαύματα. Από μικρή αναρωτιόμουν για το μεταφυσικό και το υπερφυσικό. Μου άρεσε να συλλέγω πληροφορίες και να μελετώ μυστήρια, για τα οποία η επιστήμη δεν είχε βρει ακόμα εξήγηση. Αλλά ίσως η επιστήμη δεν αποτελεί «κλειδί» για όλες τις κλειδωμένες πόρτες του κόσμου μας. Το υπερφυσικό «ζει» ανάμεσά μας και αυτό φαίνεται μέσα από τα παρακάτω.

 

Case#1: Area 51
Εδώ και δεκαετίες η ύπαρξή της αμφισβητείται. Η τοποθεσία της παραμένει αόριστη. Οι χάρτες αποκρύπτουν τη βάση της. Αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της και η είσοδος σε αυτή είναι αυστηρά απαγορευμένη. Εξωγήινοι και κατάσκοποι, θεωρίες συνωμοσίας, υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, UFO, καθώς και μυστικές πυρηνικές δοκιμές μαζί με πολλά άλλα μυστικά έχουν συνδεθεί με το όνομα της AREA 51. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι πρόκειται για μια μυστική αμερικάνικη βάση κοντά στο Λας Βέγκας όπου κρύβει πολλά μυστικά. Τι κρύβεται πίσω από τους θεόρατους ατσάλινους τοίχους της; Κάνεις δεν ξέρει ακόμα. 

Case #2:Mary Celeste
Ένα από τα δημοφιλέστερα μυστήρια της θαλάσσιας ιστορίας είναι ο θρύλος γύρω από το πλοίο με την ονομασία Mary Celeste. Το πλοίο βρέθηκε να πλέει σε άριστη κατάσταση το 1872, κοντά στον πορθμό του Γιβραλτάρ. Το έμπειρο πλήρωμα που αποτελούνταν από τον καπετάνιο, τη γυναίκα του, την κόρη του κι επτά άνδρες είχε μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Η κατάσταση στο πλοίο τη μέρα που βρέθηκε είχε ως εξής: όλα τα έγγραφα του Mary Celeste έλειπαν, εκτός από το ημερολόγιο του πλοιάρχου. Το ρολόι του πλοίου δε λειτουργούσε και η πυξίδα ήταν χαλασμένη. Η μπροστινή μπουκαπόρτα ήταν ανοιχτή, αν και η κεντρική ήταν κλειστή. Ο εξάντας και το χρονόμετρο του πλοίου έλειπαν. Η μοναδική σωσίβια λέμβος του Mary Celeste έλειπε επίσης. Ένα σκοινί, βρέθηκε δεμένο πολύ σταθερά στο πλοίο από τη μία άκρη, ενώ η άλλη άκρη του βρισκόταν ξεφτισμένη μέσα στο νερό. Το μυστήριο αυτό ποτέ δεν εξιχνιάστηκε καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματα των επιβατών αλλά ούτε κι η σωσίβια λέμβος. Θα μείνει πάντα στην ιστορία ως ένα καταραμένο πλοίο. Ή μήπως όχι;

 Case #3: Το Τέρας του Λοχ Νες
Ένα από τα διαχρονικά μυστήρια που ταλανίζουν τους επιστήμονες και τους λάτρεις του υπερφυσικού για πάνω από 200 χρόνια, είναι το μυθικό πλάσμα που κατοικεί στα νερά της περίφημης λίμνης του Λοχ Νες στη Σκωτία. Το τέρας του Λοχ Νες, ή αλλιώς η Νέσι, σύμφωνα με μαρτυρίες πρωτοεμφανίστηκε τον 6ο αιώνα και απασχολεί τον τομέα της κρυπτοζωολογίας μέχρι σήμερα. Παρ' όλα αυτά, η πρώτη λεπτομερής αναφορά στο «τέρας» έγινε τον Ιούλιο του 1933 από το ζεύγος Σπάισερ, που κατά το πέρασμα του από τον αυτοκινητόδρομο δίπλα στη λίμνη, δέχτηκε επίθεση από ένα τεράστιο ερπετό το οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκε στα σκοτεινά νερά της λίμνης του Νες. Οι υπόλοιπες δεκαετίες συνοδεύτηκαν από αμέτρητες μαρτυρίες και υποβρύχιες φωτογραφίες ενός καφεπράσινου όντος, σαν τεράστιο ερπετό, με δύο καμπούρες και τεράστια ουρά. Ντοκιμαντέρ, ταινίες, καθώς και πολλές έρευνες έχουν αποθεώσει τη Νέσι. Το πλάσμα αυτό ωστόσο δεν έχει απαθανατιστεί με την πραγματική του μορφή από το φακό της κάμερας. Πάντως, είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς μύθους της σημερινής εποχής και θα μείνει για πάντα στο προσκήνιο της παγκόσμιας μυθοπλασίας. Πού ξέρεις όμως; Ίσως η Νέσι, όταν η ομίχλη είναι πυκνή, να εμφανίζεται και να παίζει άφοβα στα σκοτεινά νερά της διάσημης λίμνης.

Case #4: Τρίγωνο των Βερμούδων
Εκατοντάδες μύθοι εξαφανίσεων και μυθικών στοιχείων περικυκλώνουν το τρίγωνο που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού και που έχει ως κορυφές την Βερμούδα, το Πουέρτο Ρίκο και το Μαϊάμι της Φλόριντα, γνωστό και ως Τρίγωνο του Διαβόλου. Κάθε φορά που ένα αεροσκάφος ή πλοίο εξαφανίζεται στην περιοχή αυτή, το μυστήριο για το Τρίγωνο των Βερμούδων έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Ο Χριστόφορος Κολόμβος στην πρώτη του επιδρομή προς στην Αμερική έπλευσε στο ξακουστό τρίγωνο. Παρατήρησε πως στον ουρανό υπήρχαν παράξενες λάμψεις και οι πυξίδες του πλοίου συμπεριφέρονταν ασυνήθιστα. Έπειτα από δέκα χρόνια προετοιμασίας επέστρεψε με έναν ολόκληρο στόλο. Ωστόσο, έχασε δέκα πλοία σε σφοδρό τυφώνα.
Από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι η συσχέτιση με την Χαμένη Ατλαντίδα. Παρόλο που η γεωγραφική της θέση δεν είναι απόλυτα γνωστή, εκτιμάται πως ο μυθικός πολιτισμός της Ατλαντίδας βρίσκεται στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού. Συγκεκριμένα ανάμεσα στον κόλπο του Μεξικού και του Γιβραλτάρ. Εάν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, το τρίγωνο των Βερμούδων βρίσκεται πάνω από τα ερείπια της Χαμένης Πόλης.
Η θεωρία αυτή στηρίζεται στην παρουσία πηγών ενέργειας στην Ατλαντίδα, τα οποία εμφανίζονται στο σημείο των ανεξήγητων εξαφανίσεων και καθιστούν αδύνατη την επικοινωνία των άτυχων πλοίων ή αεροσκαφών με οποιοδήποτε μέσο. Άλλη θεωρία είναι αυτή του Vincent Gaddis, ο οποίος υποστήριξε την ύπαρξη μιας χωροχρονικής ανωμαλίας που συνδέει το συγκεκριμένο σημείο με άλλες διαστάσεις, δηλαδή τα αεροπλάνα και τα πλοία που εξαφανίζονται περνούν σε μια άλλη διάσταση ή μετατοπίζονται στο χρόνο. Αυτό είναι δυνατόν είτε από ανωμαλία της φύσης, είτε από τη ενέργεια που ασκούν οι κρύσταλλοι της Ατλαντίδας, είτε από κάποια εξωγήινη δύναμη. Η θεωρία βέβαια με τους περισσότερους οπαδούς δεν είναι κάθε άλλη από την απαγωγή των χαμένων πλοίων και αεροσκαφών από εξωγήινες δυνάμεις.
Τέλος, οι επιστήμονες πρόσφατα δήλωσαν πώς μια πιθανή εξήγηση για τις εξαφανίσεις είναι οι κρατήρες μεθανίου που βρίσκονται στο πυθμένα της θάλασσας και πολλές φορές εκρήγνυνται κι καταστρέφουν τα πλοία. Παρ' όλες τις πιθανές και μη εξηγήσεις, το Τρίγωνο των Βερμούδων θα τυλίγεται πάντα από ένα πέπλο μυστηρίου και πότε κανείς δε θα είναι σίγουρος για τα μυστικά που κρύβονται ανάμεσα στο εμβαδό του τριγώνου αυτού.

 Case #5 : Μόρα
Έχετε νιώσει ποτέ μια δαιμονική παρουσία στον ύπνο σας να σας καταβάλλει; Να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κινηθείτε και να διακατέχεστε από μεγάλο φόβο; Έχετε νιώσει να σας περικλείουν μυστηριώδη πλάσματα ενώ εσείς αγνοείτε την ύπαρξή τους;
Πρόκειται για τον κόσμο των σκιών. Έναν κόσμο άυλο και παράλληλο, όπου κατοικεί η γριά Μόρα και ο Βραχνάς. Για το μυστήριο αυτό έχουν ερευνήσει πολλοί μελετητές του μεταφυσικού. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπνική παράλυση, ωστόσο για κάποιους δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό φαινόμενο αλλά την εξωπραγματική Μόρα.
Στα Κροατικά, η Μόρα αναφέρεται ως εφιάλτης. Η Μόρα είναι πνεύμα από την Σλαβική μυθολογία. Πρόκειται για έναν δαίμονα της νύχτας που στοιχειώνει τα όνειρα προκαλώντας στο θύμα υπνική παράλυση, δηλαδή το συναίσθημα που καταβάλλει τον άνθρωπο όπως η επίδραση της επίθεσης της Μόρας και αδυνατεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Επίσης μπορεί να αισθανθεί πίεση και μια αίσθηση πνιγμού. Συνήθως το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος και το σώμα δεν συγχρονίζονται κατά την μετάβαση από τη μια φάση του ύπνου στην επόμενη. Σχεδόν το 40% των ατόμων είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δαιμονική παρουσία της Μόρας, σύμφωνα με τους λάτρεις του Μεταφυσικού.

 

Πηγή: ladylike