Αν ο κινητήρας αεροσκάφους πιάσει φωτιά δεν είναι (και τόσο) καταστροφικό

  • Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Πόσο επικίνδυνο είναι αν ο κινητήρας ενός αεροσκάφους τυλιχτεί στις φλόγες; Πρώτα απ ´όλα, αναφέρει η Telegraph, κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο χάρη στην τεχνολογία που έχουν αναπτύξει στον τομέα των αερομεταφορών ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμβάντα. Το γεγονός ότι όταν ξεσπάσει φωτιά μέσα και γύρω από έναν κινητήρα γίνεται είδηση στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, είναι ενδεικτικό του πόσο σπάνιο είναι.

«Επειδή οι κινητήρες των αεροπλάνων δοκιμάζονται πολύ αυστηρά, οι φωτιές είναι πολύ σπάνιες», λέει ο Saj Ahmad, επικεφαλής αναλυτής της StrategicAero Research.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αψεγάδιαστες, ωστόσο. Η ανάφλεξη ή οι διαρροές ή η πίεση στο εσωτερικό των πολυάριθμων σωληνώσεων των κινητήρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάσταση καύσης / ανάφλεξης - αλλά οι κινητήρες είναι εξοπλισμένοι με συστήματα καταστολής πυρκαγιάς  ενώ οι πιλότοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) που αφορά στα θανατηφόρα αεροπορικά ατυχήματα μεταξύ 2002 και 2011, η φωτιά στον κινητήρα ήταν ένας δευτερεύον παράγοντας σε μόλις δύο από τις 250 περιπτώσεις και ένας απλός παράγοντας σε έξι ακόμη.

Δεν είναι μόνο σπάνιο το να συμβεί, αλλά μόλις ένας κινητήρας αρχίσει να βγάζει καπνούς, το πλήρωμα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πιλότοι, είναι να θέσουν εκτός λειτουργίας τον κινητήρα, ο οποίος διακόπτει την τροφοδοσία καυσίμου. Το πλήρωμα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι και πυροσβεστήρες.

Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης θα επιδιώξει να προσγειωθεί το συντομότερο δυνατόν, κάνοντας μια εκτροπή έκτακτης ανάγκης στο πλησιέστερο και καταλληλότερο αεροδρόμιο για να εκτιμήσει τυχόν ζημιές και να διασφαλίσει ότι η ικανότητα του αεροσκάφους να πετάξει με ασφάλεια δεν έχει επηρεαστεί.

Πόσο μακριά μπορεί να πετάξει ένα αεροσκάφος χωρίς κινητήρα;

Πολύ μακριά. Δεδομένου ότι ένα αεροπλάνο μπορεί να πετάξει χωρίς ισχύ κινητήρα, είναι αυτονόητο ότι εάν μόνο ένας κινητήρας τεθεί εκτός κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος.

Πράγματι, τα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε σε περίπτωση αποκοπής του κινητήρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης, ένας μόνο κινητήρας θα είναι αρκετός για να απογειωθεί το αεροπλάνο από το έδαφος.

news.gr