Όσα θα μάθει το μεγάλο παιδί από το μικρότερο αδερφάκι του

  • Δευτέρα, 25 Ιούνιος 2018 20:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Έχοντας περισσότερα από ένα παιδί στο σπίτι, κάθε μητέρα αναγνωρίζει όλα εκείνα τα μαθήματα που διδάσκονται τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα παιδιά της! Και εσύ, άλλωστε, αν έχεις μεγαλώσει με μεγαλύτερα αδέρφια, θα ξέρεις πολύ καλά πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή τους στη διαμόρφωση και του δικού σου χαρακτήρα! Πλέον, όμως, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως και τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν κάτι πολύ βασικό να μάθουν από τα μικρά της οικογένειας! Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Child Development, κάνει λόγο για την ενσυναίσθηση και πώς αυτή αναπτύσσεται στα μεγαλύτερα παιδιά όταν αποκτούν μικρότερα αδέρφια!

Για τις ανάγκες της έρευνας, αξιολογήθηκαν 452 αδέρφια από τον Καναδά, ηλικίας από 18 μηνών έως τεσσάρων ετών. Οι μελετητές ξεκίνησαν μετρώντας τα βασικά (φυσικά) επίπεδα ενσυναίσθησης των μεγάλων αδερφών, προσποιούμενοι ότι είτε χτύπησαν το γόνατό τους ή το δάχτυλό τους, είτε κατέστρεψαν κατά λάθος κάτι πολύτιμο, όπως ένα βάζο. Έπειτα εξήγησαν στα παιδιά πόσο τους αναστάτωσαν αυτά τα συμβάντα και βιντεοσκόπησαν τις αντιδράσεις των παιδιών.

Ενάμισι χρόνο αργότερα, οι ερευνητές επέστρεψαν στο σπίτι των αδερφών και παρατήρησαν το εξής: τόσο τα μεγαλύτερα, όσο και τα μικρότερα αδέρφια εμφάνισαν αυξητικές τάσεις στα επίπεδα ενσυναίσθησης, μέσα στο διάστημα 18 μηνών! Όπως εξηγεί και ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Marc Jambon: “Παρ’ ό,τι θεωρούμε πως τα μεγαλύτερα αδέρφια και οι γονείς είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες κοινωνικοποίησης των μικρότερων παιδιών, ανακαλύψαμε πως τόσο τα μικρότερα, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά συνεισέφεραν θετικά στην ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης μεταξύ τους. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν ίδια, ανεξάρτητα από τη φυσική ροπή προς τη συμπόνοια του κάθε παιδιού, αλλά και την επίδραση της οικογένειας”.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν κατά πόσο το φύλο και η σειρά γέννησης μπορεί να αποτελούσαν παράγοντες παρέκκλισης από τον κανόνα, ωστόσο επιβεβαίωσαν πως: “Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια για όλα τα παιδιά, με μία εξαίρεση, τα μικρότερα αγόρια δεν ενδυνάμωσαν ιδιαίτερα τα επίπεδα ενσυναίσθησης των μεγαλύτερων κοριτσιών”. Πάντως, όπως επισημαίνει η αναπτυξιολόγος και ψυχολόγος Sheri Madigan που συμμετείχε στην έρευνα: “Τα ευρήματά μας δίνουν έμφαση στη σημασία που έχει η συνολική συνεισφορά της οικογένειας στην ανάπτυξη ενός παιδιού -και όχι μονάχα από την πλευρά των γονιών ή των αδερφών”.

 

Πηγή: tlife