Πως οι άνδρες πιάνουν στα πράσα τις άπιστες;

Σύμφωνα με την κλινική σεξολόγο dr Lindsy Doe από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Montana το 40% της σύνθεσης των σπερματοζωαρίων αποτελείται από τα λεγόμενα «καμικάζι» ή «πολεμιστές» σπερματοζωάρια ο σκοπός των οποίων δεν είναι να γονιμοποιήσουν το ωάριο, αλλά να εμποδίσουν τα σπερματοζωάρια που προέρχονται από άλλα αρσενικά να φτάσουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Έτσι στην υποψία και μόνο ενός άνδρα ότι η σύντροφός του τον απατά, ο αριθμός αυτών των επιθετικών σπερματοζωαρίων αυξάνεται προκειμένου να «υπερασπίσουν» το ωάριο- οχυρό, από τα σπερματοζωάρια «εισβολείς».

Η δρ Doe περιγράφει την μέθοδο της παρεμπόδισης άλλων σπερματοζωαρίων από το να φτάσουν το ωάριο ως «μπλοκάρισμα». Οι ουρές των σπερματοζωαρίων – καμικάζι δημιουργούν φράγματα που παρεμποδίζουν την δίοδο.

Σε περίπτωση υποψίας για απιστία, σύμφωνα με την δρ Doe, αυξάνεται ο αριθμός των πολεμιστών στο ανδρικό σπέρμα, αλλά μειώνεται αντίστοιχα εκείνος των σπερματοζωαρίων που έχουν γονιμοποιητική ικανότητα με αποτέλεσμα τελικά να μειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

Ωστόσο η δρ Doe επισημαίνει ότι η θεωρία του ανταγωνισμού των σπερματοζωαρίων δεν είναι ευρύτερα αποδεκτή και έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Νωρίτερα μέσα σε αυτή τη χρονιά πάντως, ο καθηγητής John Belote από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης μελέτησε τις συνήθειες ζευγαρώματος που έχουν οι φρουτόμυγες τροποποιώντας τις γενετικά, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα (με διαφορετικό χρώμα) τα σπερματοζωάρια διαφορετικών αρσενικών στο σκοτάδι.

Με αυτό τον τρόπο ο καθηγητής Belote κατάφερε να δει με ποιο τρόπο σπερματοζωάρια από διαφορετικά αρσενικά ανταγωνίζονται μέσα στο σώμα του θηλυκού, καθώς και να εντοπίσει περιπτώσεις απόρριψής τους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι – στις φρουτόμυγες τουλάχιστον – επικρατεί ανταγωνισμός σπερματοζωαρίων από διαφορετικά αρσενικά.

Πηγή: iatropedia.gr