Καλά και κακά σάκχαρα - Όσα πρέπει να ξέρεις

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο πως όλοι μας καταναλώνουμε αρκετή ζάχαρη, ακόμη και χωρίς πραγματικά να το συνειδητοποιούμε. Με την παχυσαρκία να έχει φτάσει σε επίπεδο επιδημίας, πολλοί άνθρωποι δείχνουν τη ζάχαρη ως τον κύριο ένοχο. Αλλά τελικά για όλα φταίει η ζάχαρη; Σε αντίθεση με ο,τι νόμιζες μέχρι πρότινος, δεν είναι όλα τα είδη σακχάρων στην λίστα με τα απαγορευτικά.

Η ζάχαρη έχει κακή φήμη ανεξάρτητα από το ποιο είδος της τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε είναι πως δεν έχουν όλα τα σάκχαρα που βρίσκουμε στις τροφές μας βλαβερές συνέπειες. Οι υδατάνθρακες για παράδειγμα είναι διαφορετικοί συνδυασμοί ζάχαρης και όλοι οι υδατάνθρακες έχουν ως αποτέλεσμα την έκκριση ινσουλίνης, που είναι το κύριο συστατικό της αύξησης βάρους, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. 

Η γλυκόζη (η οποία αποτελεί σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη και σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη) προκαλεί άμεση αύξηση της ινσουλίνης, ενώ η φρουκτόζη (φυσική ζάχαρη) προκαλεί μια πιο καθυστερημένη απελευθέρωση ινσουλίνης. Αυτή η καθυστερημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη συμβαίνει επειδή η ζάχαρη που εμπεριέχεται φυσικά περιέχει φυτικές ίνες, νερό, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την απελευθέρωση αυτής της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.

Επομένως, όταν εξετάζουμε τη συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες της τροφής οι ειδικοί υποστηρίζουν να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις διαλυτές ίνες, διότι θα μειώσουν το αποτέλεσμα ινσουλίνης, καθυστερώντας έτσι την απορρόφηση της ζάχαρης.

Καλό vs. Κακό

Ποια θεωρούνται λοιπόν καλά και ποια κακά σάκχαρα; Τα φυσικά σάκχαρα είναι εκείνα που βρίσκονται ήδη φυσικά σε τρόφιμα όπως το γάλα (λακτόζη) και τα φρούτα (φρουκτόζη). Αυτά είναι τα καλά. 

Αλλά τα πρόσθετα σάκχαρα - αυτά που χρειαζόμαστε να τρώμε λιγότερο συχνά - μπορούν να βρεθούν σε επιτραπέζια ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης. Ονομάζονται πρόσθετα επειδή προστίθενται κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.

Και τα δύο θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σου, αλλά η επεξεργασμένη ζάχαρη συνήθως αυξάνει περισσότερο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μήλου δεν είναι τόσο επιζήμια για την υγεία σου όπως το να πιεις π.χ ένα αναψυκτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σάκχαρα στο μήλο είναι συζευγμένα με φυτικές ίνες για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Όταν επιλέγεις τα καλύτερα σάκχαρα για να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, βεβαιώσου ότι εστιάζεις στα φυσικά σάκχαρα -φρουκτόζη και λακτόζη- και απόφυγε τα τρόφιμα που περιέχουν σακχαρόζη και σιρόπι άνθος αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης.

Η διαιτολόγος και ειδική στον διαβήτη Deborah Malkoff-Cohen προτείνει την επιλογή αυτών των τροφίμων που περιέχουν φυσικά σάκχαρα:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το ελληνικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη περιέχουν λακτόζη, η οποία αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Αλλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη.

Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, αλλά οι φυτικές ίνες που έχουν, επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης. Τα φρούτα περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία τα καθιστούν μια επιπλέον υγιεινή επιλογή για να συμπεριλάβεις απαραιτήτως στη διατροφή σου.

Ορισμένα λαχανικά φυλλώδη, ρίζες και βολβούς, όπως τα καρότα, πατζάρια, γλυκοπατάτες, οι πατάτες περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα. Αλλά όπως και τα φρούτα, έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης.

Ο διαχωρισμός των πιο φυσικών ή καλών σακχάρων από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα από επεξεργασμένη ζάχαρης, μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά να αισθανθείς καλύτερα και να βελτιώσετε τη γενική υγεία σου. Eπιπλέον, αν είσαι αποφασισμένη μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην γενική απεξάρτησή σου από τη ζάχαρη, μια και καλή. 

 

Πηγή: savoirville