Ευκαιρία να "μετρήσουμε" τα άστρα από το Σκίνακα - Δείτε τις τέσσερις Κυριακές που θα ανοίξει το Αστεροσκοπείο

  • Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2018 08:36
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ημέρα ελεύθερης επίσκεψης  θα είναι η προσεχής Κυριακή στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, σε  μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η προσεχής Κυριακή 24 Ιουνίου είναι η δεύτερη κατά σειρά για το 2018. Οι επόμενες είναι Κυριακή 22 Ιουλίου, Κυριακή 19 Αυγούστου και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ώρες επισκέψεως 18:00 έως 23:00.

Στους επισκέπτες δίδεται η δυνατότητα να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, κάποιο ουράνιο αντικείμενο ορατό με το μάτι από το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων.

Η δυνατότητα επίσκεψης του Αστεροσκοπείου Σκίνακα αποτελεί μια ιδιαίτερη συνεισφορά του στο ενδιαφερόμενο για την Αστρονομία κοινό, καθ’ ότι τις υπόλοιπες ημέρες δεν είναι δυνατή η επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, ώστε να είναι σε θέση οι εκεί εργαζόμενοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές να επιδίδονται απερίσπαστοι στις επιστημονικές τους παρατηρήσεις.

Επισημαίνεται ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Σκίνακα (1750 μ.) και είναι ιδιαίτερα αισθητές τη νύχτα, οι επισκέπτες πρέπει να φέρουν ανάλογη ενδυμασία.

Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης, η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού δεν είναι δυνατή.

Να ληφθεί υπόψη ότι το Αστεροσκοπείο είναι ερευνητική – επιστημονική εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού.

Τέλος, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Σκίνακα και οι οποίες μπορεί να μεταβληθούν (προς το χειρότερο) σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να ακυρωθεί η δυνατότητα επίσκεψης στο Αστεροσκοπείο για λόγους ασφαλείας. Γι’ αυτόν το λόγο όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο θα ήταν καλό να συμβουλεύονται τον ιστότοπο http://www.skinakas.org.gr για πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.