Όσα πρέπει να ξέρεις για τα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι μία καταπληκτική λύση για να βάλεις στην καθημερινότητά σου τα φρούτα και να έχεις και ένα υγιεινό σνακ, αλλά μήπως θα έπρεπε να σε ανησυχεί το πόση ζάχαρη έχουν; Η απάντηση είναι απλή. Ναι.

Κάποια αποξηραμένα φρούτα συνήθως δεν έχουν επιπλέον ζάχαρη, γιατί όταν αποξηραίνονται είναι αρκετά γλυκά από μόνα του. Αυτά συνήθως είναι τα ροδάκινα, οι μπανάνες, οι σταφίδες, τα βερίκοκα και άλλα.

Αλλά κάποια άλλα είναι φουλ στη ζάχαρη. Οπότε εσύ νομίζεις ότι τρως κάτι υγιεινό, ενώ στην ουσία είναι σα να κατέβάζεις τα ζαχαρωτά που έχουν στους κινηματογράφους. Συνήθως τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν ζάχαρη είναι ο ανανάς, το μάνγκο, τα κράνμπερι, τα κεράσια και τα μύρτιλλα. Αν δεν είναι ζαχαρωμένα, συνήθως έχουν διάφορα άλλα γλυκαντικά ή χυμούς προκειμένου να έχουν μία γλυκιά γεύση παρόμοια με αυτή των φρέσκων. Γι αυτό και πρέπει να προσέχεις αν συνηθίζεις να καταναλώνεις αποξηραμένα φρούτα.

Τι μπορείς να κάνεις
Τσέκαρε τα συστατικά στην ετικέτα τους, αν έχουν σίγουρα θα το γράφει. Αν αγοράζεις χύμα, το κατάστημα από το οποίο τα προμηθεύεσαι οφείλει να γνωρίζει.

Να ελέγχεις την ποσότητα
Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις και να φας παραπάνω από αυτό που χρειάζεσαι. Μία συνηθισμένη μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι ανάμεσα στο 1/4 του φλιτζανιού με 1/2. Μάλιστα, το 1/2 φλιτζάνι ισοδυναμεί με ένα φρούτο.

Δεδομένου ότι η φυσική διαδικασία της αποξήρανσης των τροφίμων απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του νερού, ο καρπός συρρικνώνεται. Αυτό σου το λέω για να ξέρεις πάνω κάτω τις θερμίδες.

 

Πηγή: ladypapaya