Μάρτσαλο, βουνό και θάλασσα, ψιλό βότσαλο, ηρεμία και πεντακάθαρα νερά (φωτογραφίες)

  • Τρίτη, 19 Ιούνιος 2018 08:47
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με τα πόδια από το βουνό ή διασχίζοντας το φαράγγι ή από τη θάλασσα με σκάφος, μπορεί να ανακαλύψει ο ανήσυχος επισκέπτης και τον όρμο του Μάρτσαλου, εντυπωσιακό γνώρισμα του οποίου είναι οι συστάδες φοινίκων που αναπτύσσονται κατά μήκος της χαράδρας- φυσικής οδού πρόσβασης στην παραλία από το βουνό.

Ένα πέρασμα από την παραλία του Μάρτσαλου φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την ομορφιά της αυθεντικής Κρήτης σε ένα μοναδικό τοπίο που συνδυάζει την άγρια ομορφιά με πιο γλυκές εικόνες που δημιουργούν σχετικά κοντά στην παραλία συστάδες με αρμυρίκια και φοίνικες του Θεόφραστου.

Η παραλία αυτή βρίσκεται περίπου 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και λίγα χιλιόμετρα από την Μονή Οδηγήτριας, στην έξοδο του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού. Είναι μια απομονωμένη, μικρή παραλία, με άμμο, ψιλό βότσαλο και κρύα, πεντακάθαρα νερά, περιτριγυρισμένη από βράχια.

Η παραλία, καθώς και η γύρω περιοχή, προσφέρονται για εξερεύνηση.

Στην αρχή του φαραγγιού είναι χτισμένος ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, η οποία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ναό, λαξευμένο μέσα σε ένα βράχο.

Πολλοί μοναχοί, κυρίως κατά το παρελθόν, επέλεγαν το Μαρτσαλιώτικο φαράγγι για να ασκητέψουν, δίνοντας έναν θρησκευτικό χαρακτήρα στην περιοχή.